Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

Ruský vicepremiér očakáva silný rast globálneho dopytu po rope a plyne

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

V citovanom príspevku Novak očakáva aj zvýšenie celosvetového dopytu po rope, a to o 9 % až 10 % v horizonte roka 2036, tentoraz z dôvodu rastúcej motorizácie v rozvojových krajinách.

Moskva 3. októbra (TASR) - Celosvetový dopyt po zemnom plyne sa môže do roku 2050 zvýšiť o takmer 40 % na 5,7 bilióna kubických metrov, predpokladá podpredseda ruskej vlády Alexander Novak. TASR o tom informuje na základe správy agentúry TASS.

"V dôsledku prechodu na plynovú energiu ako komerčne najrealizovateľnejšiu možnosť dekarbonizácie a rozvoja výroby chemikálií z plynu sa dopyt po tomto zdroji môže do roku 2050 zvýšiť na 5,7 bilióna kubických metrov, čo je o 39 % viac v porovnaní s rokom 2023," napísal Novak v príspevku, ktorý uverejnil vo štvrtok ruský časopis Energetická politika.

Plyn v súčasnosti predstavuje približne 26 % energetickej bilancie na celom svete a 46 % v Rusku, uviedol Novak a dodal, že plyn je najsľubnejším uhľovodíkovým zdrojom energie vďaka svojej udržateľnosti, dostupnosti a komerčnej efektivite. Ruský vicepremiér sa už skôr vyjadril, že dopyt po plyne do roku 2050 nedosiahne svoj vrchol a bude ďalej rásť.

V citovanom príspevku Novak očakáva aj zvýšenie celosvetového dopytu po rope, a to o 9 % až 10 % v horizonte roka 2036, tentoraz z dôvodu rastúcej motorizácie v rozvojových krajinách. "Tento trend si vyžaduje výrazné zvýšenie investícií do globálnej produkcie, ktorá v posledných rokoch v súvislosti so 'zelenou' agendou klesá," napísal Novak.