Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 23. august 2024Meniny má Filip
< sekcia Ekonomika

Ruský výrobca antivírusového softvéru Kaspersky odchádza z USA

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Spoločnosť v pondelok (15. 7.) oznámila, že postupne ukončí svoje aktivity v Spojených štátoch.

Washington 16. júla (TASR) - Ruský výrobca antivírusového softvéru Kaspersky sa sťahuje z amerického trhu. Krok prichádza len necelý mesiac po tom, ako vláda Spojených štátov zakázala v USA predaj produktov spoločnosti z dôvodu obáv o národnú bezpečnosť. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Spoločnosť v pondelok (15. 7.) oznámila, že postupne ukončí svoje aktivity v Spojených štátoch. Podľa medializovaných informácií začne od 20. júla prepúšťať svojich amerických zamestnancov. Produkty firmy už pre zákazníkov v USA nie sú k dispozícii.

Spojené štáty koncom júna uvalili sankcie na 12 vedúcich predstaviteľov spoločnosti Kaspersky. Podľa vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí ruská spoločnosť podliehala "jurisdikcii, kontrole alebo riadeniu ruskej vlády, ktorá mohla využiť privilegovaný prístup na získanie citlivých údajov".

Spoločnosť Kaspersky Lab sídli v Moskve, no pobočky má v 31 krajinách, pričom služby poskytuje viac ako 400 miliónom užívateľom a 270.000 firmám vo vyše 200 krajinách. Okrem zákazu predaja antivírusového softvéru zaradilo americké ministerstvo obchodu tri subjekty spojené s touto firmou na zoznam spoločností, ktoré vzbudzujú obavy týkajúce sa národnej bezpečnosti, a to pre ich spoluprácu s ruskými vojenskými a spravodajskými orgánmi.