Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Ekonomika

RÚZ víta návrh odložiť vykonávanie euronariadenia o odlesňovaní

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Únia zároveň vyzýva predstaviteľov slovenskej vlády, aby tento zákon z dielne ministerstva pôdohospodárstva, ktorým sa vykonáva nariadenie EUDR, v súčasnej situácii nepredkladala parlamentu.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) oceňujú, že Európska komisia (EK) navrhla dočasne odložiť vykonávanie sporného nariadenia o globálnom odlesňovaní (EUDR). Informovala o tom Petra Podhorcová, hovorkyňa RÚZ.

Pripomenula, že na jeho negatívne dôsledky pritom na pôde európskeho parlamentu, tripartity, ale aj v individuálnej komunikácii s vládou opakovane upozorňovala práve RÚZ. Únia zároveň vyzýva predstaviteľov slovenskej vlády, aby tento zákon z dielne ministerstva pôdohospodárstva, ktorým sa vykonáva nariadenie EUDR, v súčasnej situácii nepredkladala parlamentu.

Zdôraznila, že RÚZ je ako jediná zamestnávateľská organizácia na Slovensku členom strešnej organizácie európskych zamestnávateľov BusinessEurope, vďaka čomu sa aktívne podieľa na sociálnom dialógu na úrovni EÚ. V súvislosti s nariadením EUDR únia zamestnávateľov vyvinula enormné úsilie, aby kompetentných informovala o negatívnych dopadoch zavedenia právnej úpravy na slovenský priemysel.

Rozhodnutie EK navrhnúť odklad vykonávania nariadenia EUDR minimálne o rok preto RÚZ podľa Podhorcovej víta. Napriek tomu, že slovenská vláda zákon z dielne ministerstva pôdohospodárstva, ktorým sa vykonáva nariadenie EUDR, v stredu (2. 10.) schválila, únia ju vyzýva, aby ho v súčasnej situácii nepredkladala poslancom parlamentu.

"Posledných niekoľko mesiacov sme intenzívne komunikovali konkrétne dopady uplatňovania legislatívy smerom ku Komisii. Odborné argumenty sme tlmočili aj jednotlivým predstaviteľom slovenskej vlády. Problematiku sme v záujme podnikateľského prostredia proaktívne otvárali aj na pôde Hospodárskej a sociálnej rady SR. Odklad uplatňovania nariadenia EUDR zo strany EK preto považujeme za ústretový krok. Veríme, že počas tohto obdobia dôjde k vyjasneniu si všetkých aktuálne sporných a nevyjasnených otázok súvisiacich s jeho uplatňovaním, ako aj k spusteniu informačného systému zo strany EK. Ten je nevyhnutný na to, aby sa požiadavky nariadenia mohli uplatňovať v praxi," uzatvoril viceprezident RÚZ Robert Spišák.