Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Ekonomika

Šaľa začala s prípravou rozpočtu na rok 2025

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Radnica už plánuje aj ďalšie investície, podľa Nitrayovej však budú realizované v závislosti od toho, ako sa vyvinie príjmová časť rozpočtu.

Šaľa 15. októbra (TASR) - Mesto Šaľa už začalo s prípravou rozpočtu na rok 2025. Ako uviedla prednostka mestského úradu Jana Nitrayová, súčasťou prvej etapy prípravy je stanovenie východísk a priorít mesta v budúcom roku.

Podľa prednostky nebude tvorba budúcoročného rozpočtu pre samosprávy jednoduchá. "Vývoj príjmov z podielových daní je neistý, ešte stále nepoznáme ceny energií. Ukazujú sa nám povinnosti samospráv od roku 2025, ale bez informácií, či budú nejako kryté... Snažili sme sa zo všetkých dostupných informácií pripraviť príjmovú časť rozpočtu a určiť jeho hlavné priority," skonštatovala Nitrayová.

Súčasťou priorít mesta budú aj investície, z ktorých viaceré sú už rozpracované. "Takýmto projektom je Vnútromestská cyklistická infraštruktúra Šaľa, ktorého prvá etapa má celkový rozpočet vyše 1,7 milióna eur, s dotáciou vo výške 1.652.515 eur. Patrí sem aj Zníženie energetickej náročnosti Základnej školy Bernolákova, ktorý ešte nemá ukončené verejné obstarávanie. Celkové výdavky sú rozpočtované vo výške 400.000 eur, z toho by mal byť nenávratný finančný príspevok v sume 377.000 eur," informoval mestský úrad.

Radnica už plánuje aj ďalšie investície, podľa Nitrayovej však budú realizované v závislosti od toho, ako sa vyvinie príjmová časť rozpočtu. "Mesto sa zameriava hlavne na získavanie externých zdrojov financovania investícií, pretože vlastné sú obmedzené a nepostačujú na realizovanie všetkých projektov," vysvetlila.

Ak sa mestu podarí získať financie, plánuje pokračovať v budovaní polopodzemných stanovíšť kontajnerov. Ďalším veľkým projektom, na ktorý radnica hľadá peniaze, je rekonštrukcia plavárne. Pripravujú sa aj investície do školstva. "Výsledný návrh rozpočtu na rok 2025 bude predložený na decembrové rokovanie mestského zastupiteľstva," doplnila Nitrayová.