Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Ekonomika

Sanácia nestabilného svahu pod Strečnom bude stáť 3,5 milióna eur

Na snímke cestári zasahujú po páde skál na ceste I/18 v katastrálnom území Strečna v stredu 7. februára 2024. K popadaniu skál došlo pod Strečnom v smere zo Žiliny do Martina a tvoria sa tu rozsiahle kolóny. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Na ceste I/18 pod Strečnom vyhlásili 9. februára mimoriadnu situáciu pre riziko pádu skál.

Žilina 4. júla (TASR) - Sanácia nestabilného svahu na kilometrovom úseku cesty I/18 vedúcej Strečnianskou úžinou bude stáť približne 3,5 milióna eur. Vyplýva to z podpísanej zmluvy o dielo, ktorú Slovenská správa ciest (SSC) zverejnila v centrálnom registri zmlúv. Dodávateľom bude česká spoločnosť Swietelsky stavební.

SSC vyberala dodávateľa sanačných prác priamym rokovacím konaním. Kritériom pri výbere bola nielen cena, ale napríklad aj nutnosť dopravných obmedzení pri samotných prácach. Časový harmonogram sanačných prác verejný obstarávateľ odhadol na šesť mesiacov, vybratá firma sa v zmluve zaviazala vykonať dohodnutý rozsah diela za 140 dní od odovzdania staveniska. Zmluvná cena je stanovená na 3.479.394 eur.

Na ceste I/18 pod Strečnom vyhlásili 9. februára mimoriadnu situáciu pre riziko pádu skál. V úseku medzi skalami Margita a Besná došlo 7. februára k zosuvu svahu. Bol taký silný, že poškodil vozovku a potrhal krajnicu. Popadané skaly poškodili dve vozidlá, pri udalosti sa nikto nezranil. V úseku je momentálne dopravným značením dočasne znížená rýchlosť v oboch smeroch.