Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Sankcie zvyšujú tlak na ruský koncern Polymetal,firma odkladá projekty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Západ síce sankcie priamo na Polymetal neuvalil, zavedenie sankcií voči Rusku však vyvinulo na spoločnosť v 1. kvartáli "obrovský tlak", uviedla spoločnosť.

Moskva 25. apríla (TASR) - Ruský ťažobný koncern Polymetal sa rozhodol odložiť viaceré projekty, napriek tomu, že za 1. kvartál jeden z najväčších producentov zlata zaznamenal zvýšenie tržieb. Situáciu spoločnosti totiž komplikujú sankcie západných štátov voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Tržby spoločnosti sa vďaka vyššej cene zlata v 1. kvartáli zvýšili o 4 % na v prepočte 616 miliónov USD (569,47 milióna eur), produkcia však klesla. Ako firma uviedla, produkcia zlatého ekvivalentu (kombinácia zlata a iných kovov) dosiahla za prvé tri mesiace 372.000 trojských uncí (1 unca = 31,1 g), čo medziročne predstavuje pokles o 6 %. Za celý rok 2022 počíta Polymetal s produkciou na úrovni 1,7 milióna uncí.

Západ síce sankcie priamo na Polymetal neuvalil, zavedenie sankcií voči Rusku však vyvinulo na spoločnosť v 1. kvartáli "obrovský tlak", uviedla spoločnosť. Druhý najväčší producent zlata v Rusku po spoločnosti Polyus dodal, že v dôsledku najnovšej situácie upravil svoje investičné plány, ktorých výsledkom je odloženie viacerých projektov. Ruský projekt spracovateľského závodu odložila firma o šesť mesiacov a teraz počíta s jeho spustením v 2. kvartáli 2024. Úpravy sa okrem toho týkajú aj projektov v Tichomorí a Kazachstane.

(1 EUR = 1,0817 USD)