Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Ekonomika

SaS: Hranica na odpisovanie majetku by sa mala zvýšiť na 3000 eur

Na archívnej snímke podpredseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Marián Viskupič. Foto: TASR Pavol Zachar

Účinnosť novely navrhuje od 1. januára 2025.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 8. septembra (TASR) - Hranica, od ktorej musí podnikateľ svoj majetok namiesto jednorazového zaradenia do výdavkov odpisovať postupne niekoľko rokov, by sa mohla zvýšiť na 3000 eur. Navrhuje to opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS) v novele zákona o dani z príjmov, ktorú predložil do Národnej rady (NR) SR. Cieľom je zohľadniť infláciu za viac ako dekádu, kedy táto hranica nebola zvyšovaná.

V súčasnosti sa hmotný majetok podnikateľa začína odpisovať od hodnoty 1700 eur a nehmotný majetok od 2400 eur. Tieto sumy predstavujú hranicu medzi majetkom menšej hodnoty, ktorý je možné zaradiť medzi daňové výdavky v jednom roku a majetkom vyššej hodnoty, ktorý sa musí odpisovať postupne niekoľko rokov.

"Suma 1700 eur nebola zvyšovaná už vyše dekádu a ešte aj toto zvýšenie spred dekády bolo iba minimálne v porovnaní s východiskovým stavom 50.000 slovenských korún v roku 2004, kedy nadobudol tento zákon účinnosť," upozornil predkladateľ. Výrazné navrhované zvýšenie je tak podľa Viskupiča reakciou na dlhodobé nevalorizovanie tejto sumy v zákone o dani z príjmov.

Účinnosť novely navrhuje od 1. januára 2025.