Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

SaS: Opozícia chce zvolať mimoriadny hospodársky výbor k energopomoci

Na snímke Karol Galek (SaS). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dva mesiace pred koncom roka nie je jasné, ako bude vyzerať pomoc štátu s vysokými cenami energií pre domácnosti.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Dva mesiace pred koncom roka nie je jasné, ako bude vyzerať pomoc štátu s vysokými cenami energií pre domácnosti. Opoziční poslanci preto plánujú zvolanie mimoriadneho zasadnutia Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti, na ktorý chcú pozvať aj ministerku hospodárstva Denisu Sakovú (Hlas-SD). Po utorkovom zasadnutí hospodárskeho výboru o tom informovala strana SaS.

"Na jeseň minulého roka sme pritom ministerku hospodárstva vyzývali, aby pomoc s energiami bola adresná už v tomto roku. Žiaľ, za pravdu nám dala až na jar, keď potvrdila, že s adresnou pomocou rátajú až v roku 2025. Dodnes však nepoznáme žiadnu konkrétnu schému. Hrozí tak, že budúci rok nebude žiadna pomoc, respektíve bude malá a neadresná," priblížil poslanec za SaS Karol Galek.

Opoziční poslanci na výbore neúspešne navrhli uznesenie, podľa ktorého musí Ministerstvo hospodárstva SR v spolupráci s ministerstvom financií a ministerstvom práce a sociálnych vecí bezodkladne informovať členov hospodárskeho výboru o forme a výške pomoci, ktorá bude na budúci rok poskytnutá slovenským domácnostiam.

Súčasťou informácie mal byť aj stav riešenia zmluvy na rok 2025 so Slovenskými elektrárňami. "Toto uznesenie nebolo koaličnými členmi výboru podporené. Z toho dôvodu podávame návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze výboru, na ktorý si predvoláme aj ministerku hospodárstva Denisu Sakovú. Tá musí jasne vysvetliť, ako bude vyzerať energopomoc pre občanov. V záujme všetkých slovenských rodín sa tiež budeme pýtať, či sa lacnej elektriny dočkajú aj na budúci rok alebo sa majú občania po vysokých cenách plynu a vode pripraviť na ďalšie zdražovanie," uzavrel Galek.