Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Saxo Bank: Hrozba nedostatku kakaa drží jeho ceny vysoko nad priemerom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Za nedostatkom kakaa je nepriaznivé počasie, choroby plodín v západnej Afrike, rastúci dopyt či kolísanie cien.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Pre hrozbu z nedostatku kakaa sú jeho ceny vysoko nad dlhoročným priemerom. Za nedostatkom kakaa je nepriaznivé počasie, choroby plodín v západnej Afrike, rastúci dopyt či kolísanie cien. V pondelok na to upozornil vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank Ole Hansen.

V apríli tohto roka sa dostali ceny kakaa nad úroveň 12.000 USD (10.732,86 eura) za tonu, čo je takmer päťnásobok dlhodobého priemeru, a po konsolidácii na 6000 USD sa v auguste ceny opäť zvýšili o 17 % na 7600 USD (6797,48 eura). "Nedávny nárast cien poháňali dlhotrvajúce obavy o dodávky po tom, čo Ghana Cocoa Board znížila svoj výhľad úrody na rok 2024 až 2025 o 20 % z dôvodu pretrvávajúcich problémov s počasím," vysvetlil Hansen.

Doplnil, že rekordné aprílové ceny spôsobila aj revízia ponuky, keď Medzinárodná organizácia pre kakao (ICCO) zvýšila odhad deficitu kakaa na sezónu 2023 až 2024 na približne 439.000 ton. Zdôvodnila to podľa neho prudkým poklesom produkcie na Pobreží Slonoviny a v Ghane v dôsledku nepriaznivého počasia, nízkymi cenami pre farmárov a šírením vírusu, ktorý napáda kakaovníky.

Hlavná úroda kakaa sa v západnej Afrike zbiera zvyčajne od októbra do marca a menší zber úrody je od apríla do septembra. Hansen upozornil na to, že extrémne kolísanie cien za posledných šesť mesiacov znížilo obchodnú aktivitu, pričom záujem na trhu v New Yorku klesol približne na 133.000 kontraktov z priemerných 300.000 v predchádzajúcich rokoch.

"Nižšia účasť znižuje schopnosť trhu absorbovať náhle návaly aktivity, čo vedie k prehnaným reakciám, ktoré len ďalej zhoršuje neistý výhľad ponuky," uzavrel.

(1 EUR = 1,1121 USD)