Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Ekonomika

SB: Rast čínskej ekonomiky sa v roku 2025 spomalí aj napriek stimulom

Na archívnej snímke z 8. augusta 2024 stavebné žeriavy v blízkosti centrálnej obchodnej štvrte v Pekingu. Foto: TASR/AP

Čínsky hrubý domáci produkt (HDP) na budúci rok stúpne o 4,3 % po očakávaných 4,8 % v tomto roku, uviedla SB vo svojej aktualizovanej správe o ekonomike východnej Ázie a Pacifiku.

Peking 8. októbra (TASR) - Tempo rastu ekonomiky Číny sa v roku 2025 opäť spomalí, a to aj napriek dočasnému oživeniu, ktoré podporia nedávno ohlásené stimuly, uviedla Svetová banka (SB). TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Čínsky hrubý domáci produkt (HDP) na budúci rok stúpne o 4,3 % po očakávaných 4,8 % v tomto roku, uviedla SB vo svojej aktualizovanej správe o ekonomike východnej Ázie a Pacifiku.

SB tak v porovnaní s aprílom zvýšila svoju prognózu rastu v tomto roku o 0,3 percentuálneho bodu. Dôvodom sú fiškálne a monetárne stimuly, ktoré Peking predstavil koncom septembra. Aj napriek ohláseným podporným opatreniam však nezmenila predpoveď pre rok 2025.

Stále totiž nie je jasné, či budú mať stimuly trvalý vplyv na širšiu ekonomiku, uviedol v utorok v rozhovore pre CNBC hlavný ekonóm SB pre východnú Áziu a Pacifik Aaditya Mattoo. Dodal, že je otázkou, či Peking skutočne dokáže zvýšiť dôveru spotrebiteľov a utlmiť ich obavy, ktoré sú podľa SB dôvodom slabých výdavkov domácností.

Medzi ďalšie problémy, s ktorými sa musí vyrovnávať druhá najväčšia svetová ekonomika, patrí pretrvávajúca realitná kríza, starnutie populácie a nárast globálneho napätia.

SB dlhodobo požaduje, aby Čína podporila svoj rast prostredníctvom odvážnych politických opatrení, ako sú uvoľnenie pravidiel hospodárskej súťaže, modernizácia infraštruktúry a reforma vzdelávania.

Podľa Mattooa stimuly nemôžu nahradiť hlbšie štrukturálne reformy, ktoré bude Čína aj tak potrebovať, aby zvýšila dlhodobý rast. Dodal však, že zvyšok regiónu, ktorý je ekonomicky stále veľmi závislý od Číny, privíta akýkoľvek impulz zo strany stimulačných opatrení.

SB očakáva, že ekonomika regiónu (východnej Ázie a Pacifiku) si tento rok polepší o 4,8 %. Na budúci rok by sa tempo expanzie malo spomaliť na 4,4 %. Banka dodala, že región musí nájsť ďalšie domáce motory rastu, keďže Čína sa spomaľuje.