Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Ekonomika

Šéf EPP Manfred Weber vyzval na zmiernenie emisných limitov EÚ

Predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber na kongrese v Bukurešti v stredu 6. marca 2024. Foto: TASR/AP

Z odvetvia zaznievajú varovné hlasy, že vymáhanie sprísnených limitov v kombinácii s klesajúcim dopytom po elektromobiloch bude automobilový priemysel stáť ďalšie miliardy.

Berlín 22. septembra (TASR) - Predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber vyzval, aby sa v súvislosti s plánovaným sprísnením noriem o emisiách oxidu uhličitého (CO2) v Európskej únii (EÚ) pozastavila hrozba pokút pre výrobcov automobilov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Ak sú ohrozené desaťtisíce pracovných miest, potom nie je čas na pokuty," povedal Weber pre denník Augsburger Allgemeine. Líder najväčšej politickej skupiny v Európskom parlamente (EP) a podpredseda bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) zároveň vyzval na prehodnotenie všetkých nariadení EÚ týkajúcich sa automobilového odvetvia.

"Potrebujeme celkovú revíziu všetkých zákonov a nariadení pre automobilový priemysel," zdôraznil Weber. "V opačnom prípade sa nám nepodarí zabezpečiť, aby bolo toto kľúčové odvetvie pripravené na budúcnosť a aby sme udržali pracovné miesta," dodal. Veľkí výrobcovia ako Volkswagen alebo Renault potrebujú jasnú perspektívu, uzavrel nemecký politik.

EÚ plánuje postupne sprísniť emisné normy, ktoré musia plniť automobilky vyrábajúce v rámci európskeho spoločenstva. Súčasná priemerná hodnota 115,1 gramu emisií CO2 na kilometer a vozidlo sa má znížiť na 93,6 gramu v roku 2025 a 49,5 gramu v roku 2030. V prípade príliš vysokých emisií CO2 hrozia výrobcom pokuty.

Z odvetvia zaznievajú varovné hlasy, že vymáhanie sprísnených limitov v kombinácii s klesajúcim dopytom po elektromobiloch bude automobilový priemysel stáť ďalšie miliardy. Na zmiernenie emisných cieľov nedávno vyzval predseda dozornej rady skupiny Volkswagen Hans Dieter Pötsch.