Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Šéf Fedu varoval, že ultra nízke úrokové sadzby sa už nevrátia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Powell na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia menového výboru (FOMC) označil zníženie úrokových sadzieb o pol percentuálneho bodu za rekalibráciu menovej politiky.

Washington 18. septembra (TASR) - Americká centrálna banka (Fed) spustila cyklus uvoľňovania menovej politiky agresívnym znížením úrokových sadzieb o 50 bázických bodov. Jej šéf Jerome Powell varoval investorov, aby nepočítali s tým, že Fed bude v uvoľňovaní pokračovať takýmto tempom. TASR o tom informuje na základe správ CNBC a Reuters.

Powell na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia menového výboru (FOMC) označil zníženie úrokových sadzieb o pol percentuálneho bodu za rekalibráciu menovej politiky a varoval trh, aby nepredpokladal, že Fed bude týmto tempom pokračovať. Ekonomika USA je podľa neho v dobrej kondícii a centrálna banka sa nemusí s uvoľňovaním ponáhľať

"Táto rekalibrácia nastavenia našej menovej politiky pomôže udržať silnú ekonomiku aj trh práce, pričom naďalej umožní ďalší pokrok v oblasti inflácie," uviedol Powell.

Spustenie cyklu uvoľňovania menovej politiky podľa neho znamená, že Fed začína proces ukončovania reštriktívneho nastavenia smerom k neutrálnejšiemu postoju. Upozornil, že Fed nemá na žiadny vopred stanovený kurz a svoje rozhodnutia bude naďalej prijímať na jednotlivých zasadnutiach na základe nových údajov z ekonomiky.

"Čakali sme. A myslím si, že táto trpezlivosť sa nám skutočne vyplatila v podobe našej dôvery, že inflácia udržateľne smeruje pod 2 %. Myslím si, že práve to nám umožnilo, aby sme dnes urobili tento razantný krok," uviedol Powell. Nikto by však podľa neho nemal počítať s tým, že toto je nové tempo zmeny sadzieb. "Myslím si, že budeme opatrne postupovať od zasadnutia k zasadnutiu a svoje rozhodnutia budeme prijímať priebežne."

Powell takisto varoval investorov, aby nepočítali s tým, že sa vráti obdobie ultra nízkych úrokových sadzieb, keď sa obrovské objemy štátnych dlhopisov obchodovali za záporné sadzby. "Podľa mňa sa sa k tomu už nevrátime," uviedol Powell a dodal, že neutrálna sadzba je aktuálne zrejme výrazne vyššia ako vtedy. Priznal však, že zatiaľ nevie, aká vysoká je.

Menový výbor (FOMC) v stredu znížil kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov do pásma 4,75 % až 5 % z takmer 23-ročného maxima 5,25 % až 5,50 %, kde sa nachádzala od júla 2023.