Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Ekonomika

Šéf skupiny Stellantis nevylučuje rušenie závodov v Európe

Na snímke generálny riaditeľ spoločnosti Stellantis Carlos Tavares hovorí počas tlačovej konferencie po stretnutí s odbormi 31. marca 2022 v Turíne v Taliansku. Foto: TASR/AP

K plánovaným sankčným clám Európskej únie (EÚ) na čínske elektromobily Tavares uviedol, že Čína by takéto prekážky dokázala obísť investovaním do tovární v Európe.

Paríž 14. októbra (TASR) - Šéf automobilovej skupiny Stellantis Carlos Tavares nevylučuje rušenie závodov vzhľadom na slabé predaje a konkurenciu z Číny. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA.

Ak by Číňania na konci svojej ofenzívy dosiahli v Európe trhový podiel 10 %, znamenalo by to 1,5 milióna automobilov, uviedol šéf koncernu v rozhovore pre pondelkové vydanie denníka Les Echos. "To zodpovedá siedmim montážnym závodom. Európski výrobcovia by ich potom museli buď zatvoriť, alebo odovzdať Číňanom," priblížil Tavares.

K plánovaným sankčným clám Európskej únie (EÚ) na čínske elektromobily Tavares uviedol, že Čína by takéto prekážky dokázala obísť investovaním do tovární v Európe. "Ak sa tak stane, nemali by sme byť prekvapení, ak sa budú musieť zatvoriť závody, aby sa obmedzili zvýšené nadmerné kapacity," povedal.

Skupina Stellantis vznikla v roku 2021 fúziou francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën a nadnárodného výrobcu áut Fiat Chrysler. V septembri materská spoločnosť automobiliek Peugeot, Citroën, Opel, Fiat, Chrysler a Jeep znížila svoje očakávania zisku na tento rok pre problémy na severoamerickom trhu a slabú situáciu v odvetví.