Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

Sektor služieb v USA zaznamenal v septembri výrazný nárast

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Podľa osobitných údajov, ktoré zverejnil ISM v stredu (2. 10.), aktivita vo výrobnom sektore USA v septembri naďalej klesala, keďže dopyt zostal slabý a produkcia sa znížila.

Washington 3. októbra (TASR) - Aktivita v sektore služieb v USA zaznamenala minulý mesiac jedenapolročné maximum vďaka silnému rastu nových objednávok, čo predstavuje ďalší signál, že najväčšia svetová ekonomika v treťom štvrťroku zostala na pevných základoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá vo štvrtok zverejnila údaje Inštitútu pre riadenie zásob (ISM).

Index nákupných manažérov (PMI) v nevýrobnej sfére podľa ISM v septembri dosiahol 54,9 bodu, čo je najvyššia úroveň od februára 2023, v porovnaní s augustovou hodnotou 51,5 bodu. Udržal sa tak nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v odvetví od jej rastu. Vedľajší index nových objednávok vzrástol z augustových 50 bodov na 59,4 bodu, čo je takisto najvyššia hodnota od februára 2023.

S rastúcim dopytom podniky čelili vyšším cenám vstupov. To podľa ISM pravdepodobne nezmení pomalú trajektóriu inflácie, keďže ceny tovarov naďalej klesajú a medziročný rast cien bol v auguste najmenší za tri a pol roka. Index zamestnanosti v službách klesol z augustovej hodnoty 50,2 bodu na 48,1 bodu, čo zodpovedá súčasnému spomaleniu na širšom trhu práce.

Podľa osobitných údajov, ktoré zverejnil ISM v stredu (2. 10.), aktivita vo výrobnom sektore USA v septembri naďalej klesala, keďže dopyt zostal slabý a produkcia sa znížila. Index PMI pre výrobné odvetvie dosiahol 47,2 bodu, čo bola rovnaká hodnota ako v auguste. Pod hranicou 50 bodov zotrval šiesty mesiac po sebe a po 22. raz za posledných 23 mesiacov. V pásme poklesu zostali aj indexy nových objednávok a zamestnanosti.