Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

Sektor špičkových technológií tvorí 20 % výkonu izraelskej ekonomiky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Napriek osem mesiacov trvajúcej vojne s palestínskou islamistickou skupinou Hamas sektor ďalej expanduje, hoci pomalším tempom ako v predchádzajúcich rokoch, a zostáva hlavným motorom rastu Izraela.

Jeruzalem 4. júna (TASR) - Sektor špičkových technológií v Izraeli v súčasnosti tvorí zhruba 20 % výkonu tamojšej ekonomiky. Oznámil to v utorok Izraelský úrad pre inovácie (Israel Innovation Authority, IIA). Napriek osem mesiacov trvajúcej vojne s palestínskou islamistickou skupinou Hamas sektor ďalej expanduje, hoci pomalším tempom ako v predchádzajúcich rokoch, a zostáva hlavným motorom rastu Izraela, uviedla vládna agentúra. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Podiel odvetvia špičkových technológií na celkovom vývoze Izraela podľa úradu predstavuje 53 %. V minulom roku vzniklo približne 600 nových startupov a technologické firmy získali od investorov osem miliárd amerických dolárov (7,38 miliardy eur), čo bolo o 55 % menej ako v roku 2022. Celkovo pôsobí v Izraeli približne 9200 technologických spoločností, ktoré zamestnávajú viac ako 400.000 ľudí.

Inovácie sú najdôležitejším zdrojom Izraela a vláda musí pokračovať v podpore spoločností a rozvíjať potrebnú infraštruktúru, uviedla izraelská ministerka pre inovácie, vedu a technológie Gila Gamlielová.

(1 EUR = 1,0842 USD)