Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Septembrové zníženie úrokových sadzieb zo strany ECB nie je isté

Na archívnej snímke Európska centrálna banka vo Frankfurte v Nemecku. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo trhy počítajú so znížením sadzieb v septembri a majú to zahrnuté aj v cenách, je dôležité si podľa Saxo Bank uvedomiť, že ECB čoskoro zverejní nový súbor makroekonomických projekcií.

Bratislava 23. augusta (TASR) - K predpokladanému výraznému zníženiu úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) by pre nedávny rast miezd a celkovú ekonomickú stabilitu európskeho trhu nemuselo dôjsť. Najnovšie dáta sú síce konzistentné s vyhliadkami klesajúcej inflácie, no nepresvedčili trhy o tom, že ECB bude schopná do konca roka znížiť sadzby až trikrát, priblížila v piatok finančná spoločnosť Saxo Bank.

"Uvoľnenie inflačných tlakov s klesajúcimi cenami vstupov môže poskytnúť ECB priestor na zváženie zníženia sadzieb v septembri, ale nič nie je isté," uviedla vedúca stratégií Forex (Medzinárodný devízový trh) firmy Saxo Bank Althea Spinozzi. Mzdy v eurozóne rástli v druhom štvrťroku podľa odborníkov o 3,6 %, čo je nad dvojpercentným inflačným cieľom Európskej únie.

V auguste mal vzrásť taktiež kompozitný index nákupných manažérov (PMI index), odzrkadľujúci ekonomický rast z 50,2 na 51,2, a to najmä vďaka podpore francúzskych služieb spojených s olympijskými hrami.

Zatiaľ čo trhy počítajú so znížením sadzieb v septembri a majú to zahrnuté aj v cenách, je dôležité si podľa Saxo Bank uvedomiť, že ECB čoskoro zverejní nový súbor makroekonomických projekcií. Tie by mohli zahŕňať revízie rastu smerom nadol a, naopak, revízie inflácie smerom nahor. Zníženie úrokových sadzieb v októbri sa zdá byť podľa expertky pravdepodobnejšie.

Problémom by mohli byť podľa nej aj predražené nemecké dlhopisy odrážajúce optimistický výhľad, ktorý nemusí byť v súlade s ekonomickou realitou. Tieto dlhopisy mali zaznamenať v poslednom štvrťroku značné zisky.

"Ekonomický rast však zostáva podporovaný a silný rast miezd naznačuje pretrvávajúce inflačné tlaky, najmä v službách a jadrovej inflácii, ktorú ECB pozorne sleduje. Odolný rast miezd spochybňuje očakávania trhu týkajúce sa agresívneho znižovania sadzieb," uzavreli odborníci.