Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

Bývalí zamestnanci SHINO získali od SP peniaze, konateľ nespolupracuje

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

Spoločnosť SHINO a jej pobočky SHINO PLUS a SHINO TRADE prevádzkujú tri chránené dielne v Prievidzi, Handlovej a Novákoch a svojim zamestnancom - invalidom garantovali prácu na dva roky.

Prievidza 3. apríla (TASR) - Pobočka Sociálnej poisťovne (SP) v Prievidzi vyplatila koncom marca bývalým zamestnancom firiem SHINO, s.r.o., SHINO TRADE, s.r.o. a SHINO PLUS, s.r.o. dávky z garančného poistenia zatiaľ len formou preddavkov.

Konateľ spoločnosti totiž napriek prísľubu doteraz nepotvrdil nároky svojich bývalých zamestnancov.

"Dávku garančného poistenia firmy SHINO TRADE, s.r.o., o ktorú požiadalo 12 zamestnancov, vyplatila pobočka Sociálnej poisťovne preddavkovo 25. marca. Ďalším siedmim zamestnancom firmy SHINO PLUS, s.r.o., bola dávka vyplatená tiež preddavkovo 27. marca a o deň neskôr boli dávky rovnakou formou vyplatené aj 40 zamestnancom firmy SHINO, s.r.o.," informoval TASR riaditeľ komunikačného odboru SP Peter Višváder.

Pobočka v Prievidzi podľa neho v snahe zabezpečiť potvrdenie nárokov bývalých zamestnancov zo strany konateľa pravidelne komunikuje aj s Okresným riaditeľstvom Policajného zboru (PZ) Prievidza. Podala aj trestné oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich spáchaniu trestného činu neodvedenia dane a poistného voči všetkým právnickým subjektom.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Elena Antalová TASR informovala, že vyšetrovanie voči firme a jej pobočkám stále nie je ukončené. "Naďalej prebiehajú procesné úkony," priblížila. Trestné oznámenie voči neznámemu páchateľovi pre nevyplatenie mzdy a odstupného podalo 2. októbra minulého roku aj 48 zamestnancov chránených dielní, ktorým vznikla škoda vo výške približne 13.500 eur. "Aj v tomto prípade nie je vyšetrovanie stále ukončené," doplnila Antalová.

Sociálna poisťovňa si pohľadávky voči firmám uplatňuje zároveň prostredníctvom exekučného konania, ktoré podľa Višvádera nie je ukončené.

Spoločnosť SHINO a jej pobočky SHINO PLUS a SHINO TRADE prevádzkujú tri chránené dielne v Prievidzi, Handlovej a Novákoch a svojim zamestnancom - invalidom garantovali prácu na dva roky. Po roku v októbri minulého roka dostalo 70 invalidov výpoveď. Zamestnávateľ im okrem odstupného nevyplatil ani mzdy.