Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Sicílski pestovatelia pomarančov varujú, že sucho ohrozuje produkciu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Talianska poľnohospodárska produkcia sa minulý rok znížila, keďže produkciu vína, ovocia a olivového oleja zasiahli extrémne poveternostné udalosti spojené so zmenou klímy.

Palermo 13. augusta (TASR) - Sicílski pestovatelia pomarančov v utorok varovali, že horúčava a sucho ohrozujú ich tohtoročnú produkciu. A žiadajú regionálne a národné úrady o pomoc v snahe zachrániť svoje pomarančové háje. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Po mesiacoch podpriemerných zrážok zápasia centrálne oblasti stredomorského ostrova s nedostatkom vody. To poškodzuje úrodu pomarančov na Sicílii, ktorá sa podieľa 65 % na talianskej produkcii tohto ovocia.

"Sicília zažíva jedno z najhorších období, aké si možno z klimatického hľadiska predstaviť," uviedli dve združenia miestnych pestovateľov pomarančov v spoločnom dokumente, v ktorom poukázali na riziko "dezertifikácie" (degradácie územia na púštnu, polopúštnu alebo na vodu chudobnú oblasť).

Talianska poľnohospodárska produkcia sa minulý rok znížila, keďže produkciu vína, ovocia a olivového oleja zasiahli extrémne poveternostné udalosti spojené so zmenou klímy.

Pestovatelia pomarančov v spoločnom dokumente žiadajú zaviesť opatrenia na zmiernenie vplyvu sucha, ako je modernizácia sicílskych priehrad a nádrží, zníženie úniku z vodovodných potrubí a jednoduchšie postupy pre poľnohospodárov, aby mohli nezávisle lokalizovať a čerpať vodu.

Medzi ďalšie požiadavky patrí vrátenie niektorých miestnych poplatkov, ktoré pestovatelia pomarančov zaplatili za služby v minulom roku v dôsledku sucha, zľavy na účtoch za elektrinu a naftu a reformu poistného systému, aby ponúkal zvýšené krytie poškodenej úrody.