Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

Putin: BRICS bude generovať väčšinu globálneho rastu HDP

Ruský prezident Vladimir Putin na obchodnom fóre BRICS v Moskve 18. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Putin bude v dňoch 22. až 24. októbra hostiť samit BRICS v ruskej Kazani. Dúfa, že BRICS bude silnou protiváhou Západu v globálnej politike a obchode.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 18. októbra (TASR) - Skupina krajín BRICS bude v nasledujúcich rokoch generovať väčšinu globálneho ekonomického rastu vďaka svojej veľkosti a relatívne rýchlej expanzii v porovnaní s vyspelými západnými krajinami. Vyhlásil to v piatok ruský prezident Vladimir Putin. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

BRICS je pôvodné označenie spoločného hospodárskeho zoskupenia krajín Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika. Začiatkom tohto roka sa skupina rozšírila o štyroch nových členov z Afriky a Blízkeho východu - Spojené arabské emiráty (SAE), Irán, Egypt a Etiópiu.

Putin bude v dňoch 22. až 24. októbra hostiť samit BRICS v ruskej Kazani. Dúfa, že BRICS bude silnou protiváhou Západu v globálnej politike a obchode.

"Krajiny v našom združení sú v podstate hnacou silou globálneho ekonomického rastu. V dohľadnej budúcnosti bude BRICS generovať hlavný rast globálneho hrubého domáceho produktu (HDP)," povedal Putin v piatok na obchodnom fóre BRICS v Moskve.

"Hospodársky rast členov BRICS bude čoraz menej závisieť od vonkajšieho vplyvu alebo zásahov. Ide v podstate o ekonomickú suverenitu," dodal Putin.

Moskva prezentuje nadchádzajúci samit BRICS ako dôkaz, že snahy Západu o izoláciu Ruska pre jeho kroky na Ukrajine zlyhali. Rusko chce, aby s ním spolupracovali ďalšie krajiny na prepracovaní globálneho finančného systému a ukončení dominancie amerického dolára vo svete.

Čína, India a SAE v piatok potvrdili, že ich lídri sa na samite zúčastnia.

Pripojenie Saudskej Arábie k BRICS bude jasné po nadchádzajúcom samite v Kazani, uviedol začiatkom týždňa hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Reagoval tak na správy v médiách, že Rijád zatiaľ nesúhlasil s tým, aby sa stal plnohodnotným členom združenia.

"Budeme vás informovať aj o tom, kto bude zastupovať Saudskú Arábiu alebo či vôbec bude na samite zastúpená," dodal Peskov.