Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Skupina G7 sa bude zaoberať americkými clami na dovozy z Číny

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v utorok oznámila, že zvyšuje clá na dovoz z Číny v hodnote 18 miliárd USD (16,67 miliardy eur).

Rím 14. mája (TASR) - Skupina najvyspelejších priemyselných ekonomík sveta G7 sa bude zaoberať rizikami narušenia globálneho obchodu po nových clách, ktoré zaviedli USA voči Číne. Vyhlásil to v utorok taliansky minister hospodárstva Giancarlo Giorgetti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ďalším bodom programu stretnutia ministrov financií G7, ktoré sa uskutoční 24. a 25. mája v severotalianskom meste Stresa, bude spôsob využitia ruských aktív, ktoré sú zmrazené v dôsledku ruskej vojny voči Ukrajine. Návrh USA, aby sa tieto aktíva použili na priamu vojenskú podporu Ukrajine, je spojený s právnymi rizikami, ktoré je potrebné objasniť, povedal taliansky minister. "Budeme diskutovať o roztrieštenosti svetového obchodu, pretože svet, ako sme ho poznali, končí," dodal Giorgetti.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v utorok oznámila, že zvyšuje clá na dovoz z Číny v hodnote 18 miliárd USD (16,67 miliardy eur). Zameria sa pritom na strategické sektory, ako sú elektrické vozidlá, batérie, oceľ či kritické nerasty. Dlho očakávané oznámenie sa dotkne celého radu produktov od ocele a hliníka cez polovodiče, elektrické vozidlá, batérie, kritické minerály, solárne články či žeriavy na vykladanie lodí až po medicínske produkty. Konkrétne, clo na dovoz elektrických vozidiel z Číny sa už tento rok zvýši z 25 % na 100 % pre "veľké dotácie a netrhové praktiky".