Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Skupina MOL zvýšila v 1.polroku medziročne hrubý zisk o 19 %

Na archívnej snímke z 9. januára 2007 István Szekeres, inžinier z maďarskej ropnej a plynovej spoločnosti MOL, kontroluje prívodné zariadenie z ropovodu Družba v najväčšej maďarskej ropnej rafinérii v Százhalombatte, južne od Budapešti. Foto: TASR/AP

Objemy ťažby ropy a zemného plynu skupiny zostali nad úrovňou prognózy.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Za prvých šesť mesiacov tohto roka dosiahla petrochemická skupina MOL, pod ktorú patrí aj bratislavská rafinéria Slovnaft, zisk pred zdanením vo výške 916 miliónov USD (838 miliónov eur). Medziročný rast zisku o 19 % MOL pripisuje silnému dopytu v Downstreame, ktorý zahŕňa rafinérie, vysokej ťažbe ropy, ale aj pokračujúcej maloobchodnej expanzii. V piatok o tom informoval hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

"Naša spoločnosť je v mnohých ohľadoch pod tlakom. Po prvé, musíme z dlhodobého hľadiska zabezpečiť bezpečnosť dodávok v regióne. V tejto súvislosti každodenne pracujeme na zabezpečení všetkých možností prepravy a maximalizácii diverzity našich ropných surovín aj flexibility rafinérií. Po druhé, pokračujeme v realizácii nášho transformačného programu, pričom sa spoliehame výlučne na vlastné zdroje, keďže tieto programy diverzifikácie a transformácie nedostávajú žiadne verejné financie," uviedol predseda predstavenstva Zsolt Hernádi.

Objemy ťažby ropy a zemného plynu skupiny zostali nad úrovňou prognózy. V 2. štvrťroku 2024 dosiahla ťažba celkovo 92,1 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne vďaka vyššej medzinárodnej ťažbe v Shaikane a Kazachstane.

Výsledky Downstreamu ovplyvnil silný dopyt, zatiaľ čo zvýšenie rafinérskej marže vyvážilo negatívne vplyvy poklesu cenového rozpätia ropy Brent a Ural. Petrochemická marža sa v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom mierne zvýšila v súlade s nižšími cenami energií. Skupina MOL zaznamenala v Tiszaújvárosi dva významné míľniky. V máji otvorila komplex Polyol v hodnote 1,3 miliardy eur a začala fázu projektovania závodu na chemickú recykláciu s kapacitou 40.000 ton/rok.

V oblasti služieb zákazníkom boli podľa skupiny MOL hlavnými faktormi lepších výsledkov vyšší objem predaja motorových palív a zlepšenie marže z predaja nepalivových produktov, čo vyvážilo vplyv klesajúcich marží z predaja motorových palív. Pozitívny vplyv mal aj účtovný zisk z odovzdania čerpacích staníc. "Nepalivová marža predstavuje v 2. štvrťroku 37,5 % celkovej marže, čo je nárast o 3,9 percentuálneho bodu v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka a súvisí s rastom predaja gastro a potravinárskeho tovaru," uviedol MOL.

Skupina MOL je medzinárodná integrovaná ropná, plynárenská, petrochemická a maloobchodná spoločnosť so sídlom v Budapešti v Maďarsku. Pôsobí vo viac ako 30 krajinách, kde spolu zamestnáva 25.000 ľudí. Skupina prevádzkuje tri rafinérie a dva petrochemické závody v rámci integrovaného riadenia dodávateľského reťazca v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvátsku a vlastní sieť takmer 2400 čerpacích staníc v desiatich krajinách strednej a juhovýchodnej Európy. V súčasnosti MOL vykonáva ťažobné činnosti v ôsmich krajinách a prieskumné aktíva v desiatich krajinách.