Európska únia sa rozhodla konať po tom, ako sa v niektorých európskych krajinách objavilo v hovädzích produktoch konské mäso.
Autor TASR
Brusel 15. februára (TASR) - Hotové jedlá na pultoch obchodov, ktoré podľa označenia obsahujú hovädzinu, by mali byť po celej Európskej únii testované na prítomnosť konského mäsa. Tak znie plán, dnes schválený skupinou odborníkov z EÚ. Informácie priniesla nemecká tlačová agentúra DPA.
Testovanie, ktoré sa má vykonávať do konca marca, bude "dôležitým krokom pre obnovenie dôvery spotrebiteľov". Vyhlásil to írsky minister poľnohospodárstva Simon Coveney, ktorého krajina má v súčasnosti v rukách rotujúce predsedníctvo EÚ.
Európska komisia na základe plánu, ktorý nie je pre členské štáty povinný, odporučila testy 2250 vzoriek potravín predávaných ako hovädzie výrobky, aby sa zistila prítomnosť neoznačeného konského mäsa. Na každú krajinu EÚ pripadá 10 až 150 vzoriek.
Skupina odborníkov sa takisto zhodla, že konské mäso by malo byť testované aj na prípadné zvyšky veterinárneho prípravku fenylbutazón - protizápalovej látky, zakázanej v mäse určenom na konzumáciu ľuďmi. Experti navrhli, aby sa odobrala jedna vzorka z každých 50 ton mäsa.
Európska únia sa rozhodla konať po tom, ako sa v niektorých európskych krajinách objavilo v hovädzích produktoch konské mäso.
Testovanie, ktoré sa má vykonávať do konca marca, bude "dôležitým krokom pre obnovenie dôvery spotrebiteľov". Vyhlásil to írsky minister poľnohospodárstva Simon Coveney, ktorého krajina má v súčasnosti v rukách rotujúce predsedníctvo EÚ.
Európska komisia na základe plánu, ktorý nie je pre členské štáty povinný, odporučila testy 2250 vzoriek potravín predávaných ako hovädzie výrobky, aby sa zistila prítomnosť neoznačeného konského mäsa. Na každú krajinu EÚ pripadá 10 až 150 vzoriek.
Skupina odborníkov sa takisto zhodla, že konské mäso by malo byť testované aj na prípadné zvyšky veterinárneho prípravku fenylbutazón - protizápalovej látky, zakázanej v mäse určenom na konzumáciu ľuďmi. Experti navrhli, aby sa odobrala jedna vzorka z každých 50 ton mäsa.
Európska únia sa rozhodla konať po tom, ako sa v niektorých európskych krajinách objavilo v hovädzích produktoch konské mäso.