Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Ekonomika

Skupina OMV objavila v Nórskom mori nové ložisko plynu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hlbokomorský vrt v Nórskom mori sa nachádza 300 kilometrov západne od nórskej pevniny v hĺbke 1064 metrov, uvádza sa ďalej v tlačovej správe.

Viedeň 23. augusta (TASR) - Rakúska energetická skupina OMV objavila v Nórskom mori nové ložisko zemného plynu. Celkový vyťažiteľný objem sa na základe predbežných odhadov pohybuje v rozmedzí 30 až 40 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) ropného ekvivalentu, oznámila spoločnosť v piatok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Na porovnanie, celkový vyťažiteľný objem plynu v ložisku Neptun Deep v rumunských vodách Čierneho mora, ktorého spoluvlastníkom je OMV, sa odhaduje približne na 700 miliónov barelov ropného ekvivalentu. "Do roku 2030 chceme zvýšiť podiel plynu v našom ťažobnom portfóliu na 60 %," uviedol Berislav Gaso, člen predstavenstva OMV pre energetiku. "Vďaka ekonomicky vyťažiteľnému ložisku plynu môžeme ďalej diverzifikovať naše celkové portfólio a zvýšiť hodnotu nášho portfólia v Nórsku," dodal.

Hlbokomorský vrt v Nórskom mori sa nachádza 300 kilometrov západne od nórskej pevniny v hĺbke 1064 metrov, uvádza sa ďalej v tlačovej správe. Objavené ložisko plynu je vzdialené približne 65 kilometrov od existujúcej infraštruktúry plynovodu Polarled.