Výroba slamových vín na Slovensku nemá dlhú tradíciu, prvé sa začali vyrábať pred zhruba desiatimi rokmi.
Autor TASR
Malanta (TASR) – Zhruba 900 litrov slamového vína Cabernet Sauvignon vyrobí v tomto roku vinárstvo Chateau Modra. Na jeho výrobu použije 3000 kilogramov hrozna, ktoré sa od polovice októbra sušilo buď uložené na slame alebo zavesené na šnúrach v špeciálne upravených skladoch vinárstva na Malante pri Nitre. „V polovici októbra minulého roka sme oberali Cabernet Sauvignon z výmery 4,1 hektára. Väčšina z toho išla na výrobu klasického suchého vína, zhruba jeden hektár sme vyhradili na výrobu slamového vína,“ skonštatoval Karol Šebo z vinárstva Chateau Modra.
Podľa riaditeľa vinohradníckeho strediska na Malante Slavomíra Rapavého dosiahla cukornatosť v tomto ročníku 23 stupňov normalizovaného muštomeru. „Strapce sa po zbere tri mesiace sušia buď uložené na slame alebo zavesené na pripravených šnúrach. Stráca sa pritom vlhkosť, odparuje sa na koncentráciu 35 až 40 stupňov cukornatosti. Od dnešného dňa začíname strapce ručne odstopkovávať do formy bobuliek, ktoré sa budú v modranskej pivnici ďalej lisovať a spracovávať na slamové víno,“ povedal Rapavý. Výlisnosť pri slamovom víne dosahuje 20 až 25 percent, čo je podstatne menej ako pri klasických vínach, kde sa výlisnosť pohybuje na úrovni 70 až 75 percent. „Z 3000 kilogramov hrozna získame vo finále zhruba 2500 fliaš slamového vína. Pre jeho vzácnosť sa toto víno plní do malých, 0,2 až 0,35 litrových fliaš. Cena jednej predstavuje 20 eur," povedal Šebo.
Výroba slamových vín na Slovensku nemá dlhú tradíciu, prvé sa začali vyrábať pred zhruba desiatimi rokmi. História ich výroby v Európe však siaha až do obdobia 800 rokov pred naším letopočtom. V súčasnosti patrí k najväčším výrobcom Nemecko a Francúzsko, rozšírené je však aj v ďalších európskych štátoch. Dezertné víno sa vyznačuje mimoriadne vysokou cukornatosťou, cukor tvorí až pätinu jeho objemu. Charakteristická vôňa nesie tóny medu, ovocia či kvetov. Slamové víno chutí po kandizovanom ovocí, sušených hrozienkach či marmeláde. Cabernet Sauvignon z malantských vinohradov chutí po figách.
Chateau Modra obhospodaruje na Malante neďaleko Nitry 200 hektárov vinohradov, z toho 33 hektárov tvoria červené odrody, zvyšok biele. Nosnými bielymi odrodami sú Muller Thurgau, Veltlínske zelené, Rizling vlašský, z červených je nosnou odrodou Svätovavrinecké. Vinohrady boli vysadené pred zhruba 45 rokmi, ich obnova v tomto štádiu nie je možná, pretože vinárstvo má vinohrady len prenajaté, nie je ich vlastníkom.
Podľa riaditeľa vinohradníckeho strediska na Malante Slavomíra Rapavého dosiahla cukornatosť v tomto ročníku 23 stupňov normalizovaného muštomeru. „Strapce sa po zbere tri mesiace sušia buď uložené na slame alebo zavesené na pripravených šnúrach. Stráca sa pritom vlhkosť, odparuje sa na koncentráciu 35 až 40 stupňov cukornatosti. Od dnešného dňa začíname strapce ručne odstopkovávať do formy bobuliek, ktoré sa budú v modranskej pivnici ďalej lisovať a spracovávať na slamové víno,“ povedal Rapavý. Výlisnosť pri slamovom víne dosahuje 20 až 25 percent, čo je podstatne menej ako pri klasických vínach, kde sa výlisnosť pohybuje na úrovni 70 až 75 percent. „Z 3000 kilogramov hrozna získame vo finále zhruba 2500 fliaš slamového vína. Pre jeho vzácnosť sa toto víno plní do malých, 0,2 až 0,35 litrových fliaš. Cena jednej predstavuje 20 eur," povedal Šebo.
Výroba slamových vín na Slovensku nemá dlhú tradíciu, prvé sa začali vyrábať pred zhruba desiatimi rokmi. História ich výroby v Európe však siaha až do obdobia 800 rokov pred naším letopočtom. V súčasnosti patrí k najväčším výrobcom Nemecko a Francúzsko, rozšírené je však aj v ďalších európskych štátoch. Dezertné víno sa vyznačuje mimoriadne vysokou cukornatosťou, cukor tvorí až pätinu jeho objemu. Charakteristická vôňa nesie tóny medu, ovocia či kvetov. Slamové víno chutí po kandizovanom ovocí, sušených hrozienkach či marmeláde. Cabernet Sauvignon z malantských vinohradov chutí po figách.
Chateau Modra obhospodaruje na Malante neďaleko Nitry 200 hektárov vinohradov, z toho 33 hektárov tvoria červené odrody, zvyšok biele. Nosnými bielymi odrodami sú Muller Thurgau, Veltlínske zelené, Rizling vlašský, z červených je nosnou odrodou Svätovavrinecké. Vinohrady boli vysadené pred zhruba 45 rokmi, ich obnova v tomto štádiu nie je možná, pretože vinárstvo má vinohrady len prenajaté, nie je ich vlastníkom.