Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

SLB, poskytovateľ služieb v ropnom sektore, zvýšil kvartálny zisk

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Firmu, podobne ako v prípade jej konkurentov, podporil zvýšený dopyt zo strany ťažobných spoločností.

Houston 22. júla (TASR) - Spoločnosť SLB, najväčší poskytovateľ služieb v ropnom a plynárenskom priemysle na svete, zaznamenal v 2. štvrťroku rast zisku, pričom prekonal očakávania trhov. Firmu, podobne ako v prípade jej konkurentov, podporil zvýšený dopyt zo strany ťažobných spoločností. SLB však zároveň upozornila, že v 2. polroku počíta v Severnej Amerike so slabšou ťažobnou aktivitou oproti pôvodným očakávaniam. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Čistý zisk spoločnosti SLB, ktorá bola pôvodne známa ako Schlumberger, dosiahol v 2. štvrťroku 1,11 miliardy USD (1,02 miliardy eur). V rovnakom období minulého roka vykázala firma zisk 1,03 miliardy USD.

Bez započítania mimoriadnych položiek predstavoval zisk spoločnosti 1,22 miliardy USD a na akciu 85 centov. SLB tak prekonal očakávania trhov, ktoré počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 83 centov.

Tržby SLB dosiahli 9,14 miliardy USD. V medziročnom porovnaní to predstavuje zvýšenie o 12,8 %.

Spoločnosť SLB, ktorá generuje až 82 % tržieb na zahraničných trhoch, očakáva v nasledujúcich mesiacoch výraznú ťažobnú aktivitu v krajinách ako Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty (SAE). Na druhej strane, na severoamerickom trhu predpokladá rast aktivity slabší, než pôvodne očakávala.

(1 EUR = 1,089 USD)