Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Ekonomika

Slováci hľadajú bezpečie a súkromie na jachte

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovenskí dovolenkári budú počas najbližšieho leta jachtiť predovšetkým vo vodách pri Chorvátsku, Taliansku, Sicílii, Sardínii či na gréckych ostrovoch.

Bratislava 18. marca (Teraz.sk) – Slovenskí dovolenkári menia svoj prístup k letným destináciám. Vyhľadávajú súkromie a bezpečnosť uzavretej bubliny. Slovensko-český vyhľadávač, ktorý ponúka prenájom jácht, hlási nárast tržieb až o 200 %.

Početné obmedzenia, nariadená karanténa po príchode do krajiny, nevyhnutnosť negatívneho testu na koronavírus či problémy pri návrate do domoviny. To všetko odrádza ľudí od vycestovania do obľúbených tradičných dovolenkových letovísk. Mnohí si rok bez dovolenky pri mori nevedia predstaviť a tak rastie záujem o alternatívne spôsoby. Vzhľadom na pandémiu však dávajú prednosť pobytu v menšej skupine blízkych priateľov či rodiny.

Hoci záujem o tradičné zájazdy a pobyty v hoteloch klesol počas pandémie na minimum, nárast zaznamenal doteraz menej obvyklý prenájom jácht. Potvrdzujú to údaje zo slovensko-českého vyhľadávača Boataround.com, ktorý prenajíma jachty po celom svete. „Dovolenka na jachte znamená vytvorenie bezpečnej bubliny, v ktorej sa vyskytuje len úzka skupina ľudí. Jachty predstavujú v týchto časoch ideálnu alternatívu k hotelom,“ vraví jeden zo zakladateľov a výkonný riaditeľ Boataround.com Pavel Pribiš a dodáva: „Potvrdzuje to aj medziročný nárast našich tržieb až o 200 % za január 2021.“ Progres nastal aj v číslach návštevnosti portálu, ktorá medziročne narástla na 212 000 reálnych používateľov za mesiac január, čo predstavuje nárast o 30 tisíc.

Kam chodia jachtiť Slováci?
Podľa doterajších štatistík vyhľadávača sa slovenskí dovolenkári zaujímajú viac o destinácie, do ktorých sa dá jednoduchšie dostať autom. Ako predpovedá Pribiš, slovenskí dovolenkári budú počas najbližšieho leta jachtiť predovšetkým vo vodách pri Chorvátsku, Taliansku, Sicílii, Sardínii či na gréckych ostrovoch. Bude to však záležať aj od dostupnosti letov z letísk Bratislava a Viedeň.

Preferencie Slovákov, ktorí si jachty prenajímajú pravidelne, sú mimoriadne zaujímavé: „Slováci preferujú kvalitnejšie a novšie lode. Kopírujú tým, na rozdiel od Čechov či Poliakov, skôr klientov z Nemecka. Približne 35 % ľudí si rezervuje svoju dovolenku už počas januára a februára, ďalších 20 % tak urobí do konca mája,“ vysvetľuje Pribiš.

„Napriek pandémii očakávame tento rok o niečo dlhšiu dovolenkovú sezónu, najmä v Chorvátsku. Tá bude končiť až na neskôr na jeseň. Zároveň predpokladáme, že počas zimy 2021 nastane postupný návrat turistov aj do vzdialenejších destinácií,“ predpovedá Pribiš. V júni 2021 bude už väčšina lodí rezervovaná a zákazníci siahnu po last minute zľavách, predovšetkým na staršie lode, prípadne lode, ktoré sú v menej preferovaných lokalitách.

Možnosti prenájmu lodí však existujú aj v tuzemských podmienkach. Dovolenkári si môžu vyskúšať plachtenie na Liptovskej Mare, alebo objaviť krásu slepých ramien Dunaja a zájsť si na pohár dobrého vína do Hainburgu.