Za uplynulé dve desaťročia však vzrástol záujem ľudí o konzumáciu sladkostí. Zvýšila sa spotreba medu, čokolády a čokoládových cukroviniek.
Autor TASR
Bratislava 27. septembra (TASR) – Za posledných 20 rokov sa "chúťky" Slovákov zmenili. Oproti roku 1992 totiž v súčasnosti ročne skonzumujú menej mäsa, zemiakov, ryže a klesá aj pitie mlieka.
Vyplýva to z najnovšej analýzy Poštovej banky, ktorú zostavila na základe údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR o ročnej spotrebe potravín Slovákov v rokoch 1992 až 2012.
"V súčasnosti Slováci skonzumujú až o štvrtinu menej mäsa ako pred 20 rokmi. Na druhej strane im ale viac zachutili ryby, ktorých ročná spotreba sa za posledné dve desaťročia zvýšila o 18 %," uviedla analytička Poštovej banky Eva Sadovská.
Štatistiky tiež ukázali, že Slováci konzumujú aj menej zemiakov a ryže ako v roku 1992. Naopak, čoraz väčšej popularite sa tešia cestoviny. "Aj spotreba chleba sa za uplynulých 20 rokov znížila približne o pätinu a spotreba pšeničného pečiva takmer až o tretinu. Do popredia sa ale stále viac dostáva trvanlivé pečivo," povedala Sadovská.
Obyvatelia SR pijú aj menej mlieka. Kým v roku 1992 priemerný Slovák spotreboval ročne až 90 litrov, vlani priemerná ročná spotreba mlieka klesla na 53 litrov.
Mohlo by sa zdať, že Slováci čoraz viac obľubujú konzumáciu rôznych zeleninových šalátov, štatistiky však ukázali, že spotreba zeleniny sa tiež mierne znížila. "Zeleniny a zeleninových výrobkov občania vlani spotrebovali o 5 % menej ako v roku 1992. Výraznejšie menej jedia aj ovocie, ktorého ročná spotreba sa znížila o 15 %," doplnila Sadovská.
Za uplynulé dve desaťročia však vzrástol záujem ľudí o konzumáciu sladkostí. Zvýšila sa spotreba medu, čokolády a čokoládových cukroviniek. Konzumácia medu od roku 1992 dokonca stúpla až dvojnásobne. Napríklad vlani zjedol Slovák v priemere 5,3 kilogramu čokolády.
"Zo Slovákov sa stali aj kávičkári, no čaj pijú porovnateľne ako pred 20 rokmi. Kým pred dvoma desaťročiami bola priemerná ročná spotreba praženej kávy 1,5 kilogramu, vlani sa takmer zdvojnásobila. Týka sa to aj spotreby nealkoholických nápojov. Z alkoholických nápojov rástla spotreba vína. Naopak, spotreba piva a tvrdého alkoholu sa znížila," dodala Sadovská.
Vyplýva to z najnovšej analýzy Poštovej banky, ktorú zostavila na základe údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR o ročnej spotrebe potravín Slovákov v rokoch 1992 až 2012.
"V súčasnosti Slováci skonzumujú až o štvrtinu menej mäsa ako pred 20 rokmi. Na druhej strane im ale viac zachutili ryby, ktorých ročná spotreba sa za posledné dve desaťročia zvýšila o 18 %," uviedla analytička Poštovej banky Eva Sadovská.
Štatistiky tiež ukázali, že Slováci konzumujú aj menej zemiakov a ryže ako v roku 1992. Naopak, čoraz väčšej popularite sa tešia cestoviny. "Aj spotreba chleba sa za uplynulých 20 rokov znížila približne o pätinu a spotreba pšeničného pečiva takmer až o tretinu. Do popredia sa ale stále viac dostáva trvanlivé pečivo," povedala Sadovská.
Obyvatelia SR pijú aj menej mlieka. Kým v roku 1992 priemerný Slovák spotreboval ročne až 90 litrov, vlani priemerná ročná spotreba mlieka klesla na 53 litrov.
Mohlo by sa zdať, že Slováci čoraz viac obľubujú konzumáciu rôznych zeleninových šalátov, štatistiky však ukázali, že spotreba zeleniny sa tiež mierne znížila. "Zeleniny a zeleninových výrobkov občania vlani spotrebovali o 5 % menej ako v roku 1992. Výraznejšie menej jedia aj ovocie, ktorého ročná spotreba sa znížila o 15 %," doplnila Sadovská.
Za uplynulé dve desaťročia však vzrástol záujem ľudí o konzumáciu sladkostí. Zvýšila sa spotreba medu, čokolády a čokoládových cukroviniek. Konzumácia medu od roku 1992 dokonca stúpla až dvojnásobne. Napríklad vlani zjedol Slovák v priemere 5,3 kilogramu čokolády.
"Zo Slovákov sa stali aj kávičkári, no čaj pijú porovnateľne ako pred 20 rokmi. Kým pred dvoma desaťročiami bola priemerná ročná spotreba praženej kávy 1,5 kilogramu, vlani sa takmer zdvojnásobila. Týka sa to aj spotreby nealkoholických nápojov. Z alkoholických nápojov rástla spotreba vína. Naopak, spotreba piva a tvrdého alkoholu sa znížila," dodala Sadovská.