Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 1. november 2024Meniny má Denisa a Denis
< sekcia Ekonomika

Slováci preferujú kávové nápoje s mliečnou penou či prekvapkávané kávy

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Do úzadia, ako ďalej priblížil, ide klasická zalievaná káva, preferujú sa prekvapkávané kávy, filtrované, fresh press či espressá z domácich kávovarov.

Prievidza 14. októbra (TASR) - Kávové nápoje s mliečnou penou sú aktuálnym trendom v oblasti pití kávy. Slováci tiež dávajú prednosť prekvapkávanej káve pre zalievanou, priblížil prezident Slovenskej baristickej asociácie Stanislav Cibuľa, odborný garant baristickej súťaže Prievidzský rytier čiernej dámy, ktorá sa konala vo štvrtok (14. 10.) v Prievidzi.

"Trend u nás skôr smeruje k príprave kávy, ktorá je na báze mliečnych nápojov napríklad kapučíno, ktoré sa pripravuje s nejakými obrázkami. Tomu hovoríme latté art. Niektorí zákazníci si sami pýtajú, aký obrázok chcú a ten nápoj im už vizuálne dáva chuťové bunky, najprv im jedia oči a potom ochutnajú kávu," ozrejmil Cibuľa. Do úzadia, ako ďalej priblížil, ide klasická zalievaná káva, preferujú sa prekvapkávané kávy, filtrované, fresh press či espressá z domácich kávovarov.

V minulých rokoch bola marketingovo podporená aj cibetková káva, tá už však podľa Cibuľu nie je taká populárna, a to pre chov cibetiek v zajatí, ktorým dávajú nekvalitné kávové zrná. "Do popredia ide slonia či vtáčia káva a ďalšie rôzne na podobnom princípe. Niektorí zákazníci dbajú aj na to, ako sa dodávateľ a pestovateľ stará o svojich zamestnancov, či zachováva dažďové pralesy," doplnil.

Súťaž Prievidzský rytier čiernej dámy, ktorá je určená pre študentov stredných škôl, má za cieľ naučiť nádejných baristov najmä správnej príprave kávy. Stredoškoláci, ktorí sa na nej zúčastnili, sú podľa Cibuľu pri príprave kávových nápojov kreatívni. "Využívajú domáce sirupy, od tekvicového, cez zázvorový po nejaké pyré. Snažia sa a vytvárajú vlastné recepty," skonštatoval.

Na štvrtom ročníku celoslovenskej baristickej súťaže, ktorej organizátorom je Stredná odborná škola obchodu a služieb (SOŠ OaS) v Prievidzi v spolupráci s mestom Prievidza, sa predstavilo 21 študentov. Každý súťažiaci mal za úlohu v určenom časovom limite urobiť štyri espressá, potom štyri kapučína a nesúťažný alkoholický nápoj spojený s kávou. "Gastronómia ide stále dopredu a jednou z takých pochutín je samozrejme aj káva. Tu je naozaj veľmi dôležité, aby dnešný moderný človek si vedel dokonale vychutnať tú kávičku a o tomto to je," dodala Darina Krčíková zo SOŠ OaS v Prievidzi.