Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

Slovenská ekonomika vzrastie tento rok menej, než sa čakalo

Ilustračné foto Foto: TASR/Ivan Majerský

Inštitút finančnej politiky urobil prognózu, podľa ktorej sa HDP Slovenska zvýši len o 1,2 percenta.

Bratislava 30. januára (TASR) - Slovenská ekonomika porastie v tomto roku pomalšie, než predpokladal rezort financií. Podľa najnovšej prognózy Inštitútu finančnej politiky (IFP) sa hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska zvýši o 1,2 %, čo je o 0,9 percentuálneho bodu menej, než sa očakávalo v septembri 2012. Dôvodom má byť pretrvávajúca dlhová kríza v eurozóne.

"V roku 2013 sa to prejaví výraznejšie než v predošlom, keďže slabý zahraničný dopyt už nebude kompenzovaný spustením novej produkcie automobiliek," informoval dnes IFP.

Po vlaňajšom zvýšení výroby tak už slovenský automobilový priemysel nebude v tomto roku podporovať rast ekonomiky tak ako dosiaľ. Nevýrazný zahraničný dopyt a slabnúci domáci dopyt sa pritom už ku koncu minulého roka prejavili na raste HDP. Negatívny vplyv však budú mať aj v tomto roku. "Vo 4. štvrťroku 2012 sa ekonomika pravdepodobne nevyhla miernemu medzikvartálnemu poklesu na úrovni 0,2 %," konštatoval IFP.

Od začiatku roka 2013 sa očakáva opätovný rast ekonomiky. Na zvyšovanie HDP by mal pozitívne vplývať čistý export, aj keď menej ako v roku 2012. Spotreba domácností by mala naďalej mierne klesať pre nepriaznivú situáciu na trhu práce. Znižovanie deficitu verejných financií však povedie k poklesu výdavkov vo verejnej správe. "Pri pretrvávajúcej globálnej neistote ostane rast fixných investícií napriek pozitívnemu vplyvu investičných aktivít v automobilom priemysle naďalej mierny," upozornil inštitút.

Aktuálna predikcia hovorí o nižšom raste ekonomiky aj v ďalších rokoch. Na rok 2014 sa odhad znížil o 0,6 percentuálneho bodu na 2,9 % a v roku 2015 neporastie HDP o 3,6 %, ale len o 3,3 %. Najvyšší rast v rámci celej prognózy očakáva IFP v roku 2016, keď má slovenské hospodárstvo medziročne narásť o 3,6 %.

V nasledujúcich rokoch by miera nezamestnanosti mala postupne klesať

Miera nezamestnanosti by mala dosiahnuť strop v tomto roku na úrovni 14,3 %, pričom v nasledujúcich rokoch by mala postupne klesať. V roku 2016 očakáva inštitút len 12,1 % nezamestnaných. "Výraznejší rast zamestnanosti by mal prísť až spolu s rýchlejším rastom HDP v roku 2014. Pokračovanie rastu zamestnanosti v ďalších rokoch by malo priblížiť počet pracujúcich na Slovensku v roku 2016 k predkrízovým úrovniam," uviedol IFP.

Septembrové očakávania sa zmenili k horšiemu aj v rámci výšky miezd, ktorých rast sa spomalí. Priemerná nominálna mzda by v tomto roku mala dosiahnuť 823 eur, čo je medziročný nárast o 2,3 %. Vďaka výrazne pomalšiemu rastu cien by reálna mzda v roku 2013 klesať nemala. V roku 2016 sa očakáva, že jej medziročný rast presiahne 2 %.

Rast cenovej hladiny bude v tomto roku výrazne nižší než vlani. Spotrebiteľské ceny by sa mali zvýšiť o 2,3 %. Oproti septembrovej prognóze očakáva IFP nižší rast všetkých zložiek inflácie. Regulované ceny budú rásť len veľmi mierne a ceny energií budú stagnovať. Odhad inflácie potravín v roku 2013 sa znížil na 3,5 %. Napriek tomu však budú ceny potravín najrýchlejšie rastúcou zložkou spotrebného koša. Výhľad na roky 2014 až 2016 je pozitívny a ceny budú v priemere rásť výrazne menej než počas uplynulých dvoch rokov.