Ako povedal predseda Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska, Oliver Šiatkovský, slovenská produkcia zeleniny je čerstvejšia, bezpečnejšia a mnohokrát aj kvalitnejšia ako iná produkcia.
Autor TASR
Bratislava 18. mája (TASR) - Podpora slovenskej produkcie zeleniny a zemiakov v obchodoch a zachovanie deklarovanej podpory zeleniny boli hlavné témy stretnutia šéfky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriely Matečnej (nominantka SNS) a Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska (ZZZS). Zástupcovia zväzu prišli na rokovanie aj s iniciatívou vytvorenia mechanizmu na informovanie spotrebiteľa o prítomnosti slovenskej produkcie zeleniny a zemiakov na trhu a hodnotenie ponuky v obchodných reťazcov. Informoval o tom Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu MPRV.
"Južná časť Slovenska bola v minulom období zeleninovou zásobárňou Československa, stav sa však podstatne zmenil k horšiemu. To chceme zmeniť. Dôvodom sú napríklad lacná konkurencia zo zahraničia, nedostatočná produkcia našich pestovateľov či obchodná politika reťazcov. Ak chcú naši pestovatelia preraziť, považujem za nevyhnutné, aby sa združovali a spoločnými silami koordinovali odbyt aj marketing," skonštatovala Matečná.
"Spotreba čerstvej zeleniny a zemiakov slovenských spotrebiteľov je výrazne vyššia ako jej produkcia. Mnoho druhov čerstvej zeleniny a zemiakov, ktoré sa v našich podmienkach urodia, už vedia slovenskí pestovatelia vyrobiť, alebo túto medzeru v budúcnosti doplniť. Slovenskí pestovatelia zeleniny a zemiakov vedia už v súčasnosti ponúknuť spotrebiteľmi požadovanú kvalitu," uviedol na stretnutí Michal Šula, podpredseda Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska. Zväz vznikol zlúčením viacerých zväzov a je dnes najväčšia samosprávna organizácia zastupujúca väčšinu pestovateľov, ale aj spracovateľov zeleniny a zemiakov.
Osobitne sa na Slovensku rozvíja pestovanie vo veľkoplošných skleníkoch a fóliovníkoch hydroponickou metódou. Podľa Šulu domáci pestovatelia majú v doplnení medzery veľký potenciál, pričom to, čo ich motivuje, je záujem spotrebiteľov.
"Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka má viacero nástrojov, ako pomôcť slovenskej produkcii zeleniny. Podporujeme združovanie poľnohospodárov, máme spustené školské programy ovocia, zeleniny a mlieka. Poľnohospodári tiež môžu získať investičné a neinvestičné podpory z Programu rozvoja vidieka. V týchto dňoch už zasielame rozhodnutia na začatie činnosti pre mladých farmárov," uviedla na stretnutí Matečná.
Agroministerka pripomenula zároveň novú ministerskú iniciatívu regionálnych pultov v obchodných reťazcoch pre lokálnych dodávateľov. Záujemcovia môžu kontaktovať ministerstvo na e-mailovej adrese chcemdodavat@land.gov.sk.
Ako povedal predseda Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska, Oliver Šiatkovský, "slovenská produkcia zeleniny je čerstvejšia, bezpečnejšia a mnohokrát aj kvalitnejšia ako iná produkcia". "Nastal čas, aby sa slovenský spotrebiteľ dozvedel o domácej produkcii zeleniny a zemiakov, o možnostiach jej prítomnosti na trhu a o jej výhodách," dodal.
"Južná časť Slovenska bola v minulom období zeleninovou zásobárňou Československa, stav sa však podstatne zmenil k horšiemu. To chceme zmeniť. Dôvodom sú napríklad lacná konkurencia zo zahraničia, nedostatočná produkcia našich pestovateľov či obchodná politika reťazcov. Ak chcú naši pestovatelia preraziť, považujem za nevyhnutné, aby sa združovali a spoločnými silami koordinovali odbyt aj marketing," skonštatovala Matečná.
"Spotreba čerstvej zeleniny a zemiakov slovenských spotrebiteľov je výrazne vyššia ako jej produkcia. Mnoho druhov čerstvej zeleniny a zemiakov, ktoré sa v našich podmienkach urodia, už vedia slovenskí pestovatelia vyrobiť, alebo túto medzeru v budúcnosti doplniť. Slovenskí pestovatelia zeleniny a zemiakov vedia už v súčasnosti ponúknuť spotrebiteľmi požadovanú kvalitu," uviedol na stretnutí Michal Šula, podpredseda Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska. Zväz vznikol zlúčením viacerých zväzov a je dnes najväčšia samosprávna organizácia zastupujúca väčšinu pestovateľov, ale aj spracovateľov zeleniny a zemiakov.
Osobitne sa na Slovensku rozvíja pestovanie vo veľkoplošných skleníkoch a fóliovníkoch hydroponickou metódou. Podľa Šulu domáci pestovatelia majú v doplnení medzery veľký potenciál, pričom to, čo ich motivuje, je záujem spotrebiteľov.
"Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka má viacero nástrojov, ako pomôcť slovenskej produkcii zeleniny. Podporujeme združovanie poľnohospodárov, máme spustené školské programy ovocia, zeleniny a mlieka. Poľnohospodári tiež môžu získať investičné a neinvestičné podpory z Programu rozvoja vidieka. V týchto dňoch už zasielame rozhodnutia na začatie činnosti pre mladých farmárov," uviedla na stretnutí Matečná.
Agroministerka pripomenula zároveň novú ministerskú iniciatívu regionálnych pultov v obchodných reťazcoch pre lokálnych dodávateľov. Záujemcovia môžu kontaktovať ministerstvo na e-mailovej adrese chcemdodavat@land.gov.sk.
Ako povedal predseda Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska, Oliver Šiatkovský, "slovenská produkcia zeleniny je čerstvejšia, bezpečnejšia a mnohokrát aj kvalitnejšia ako iná produkcia". "Nastal čas, aby sa slovenský spotrebiteľ dozvedel o domácej produkcii zeleniny a zemiakov, o možnostiach jej prítomnosti na trhu a o jej výhodách," dodal.