Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Slovenské elektrárne: 3. blok bohunickej elektrárne už naplno funguje

Na snímke elektráreň Jaslovské Bohunice. Foto: TASR - Pavol Ivan

Okrem výmeny jadrového paliva v reaktore mali elektrárne urobiť aj kontrolu a čistenie tlakovej nádoby, pevnostnú integrálnu skúšku hermetickej zóny a opravy hlavných uzatváracích armatúr.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Tretí blok jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach opäť naplno funguje. V elektrárni vykonali počas plánovanej odstávky potrebnú údržbu, vymenili jadrové palivo, uskutočnili 27 investičných projektov a ďalšie zvýšenie bezpečnosti, informovali Slovenské elektrárne (SE).

Okrem výmeny jadrového paliva v reaktore mali elektrárne urobiť aj kontrolu a čistenie tlakovej nádoby, pevnostnú integrálnu skúšku hermetickej zóny a opravy hlavných uzatváracích armatúr. Zároveň zrekonštruovali hlavné cirkulačné čerpadlá a skontrolovali cirkulačné potrubie. "Pracovníci takisto vymenili rúrky hlavných kondenzátorov turbogenerátorov a vymenili napríklad aj odpojovače a elektrické ochrany linky 400 kilovoltov," uviedla spoločnosť.

Zatiaľ mali byť vykonané štyri z piatich tohtoročných odstávok slovenských jadrových blokov. Údržbárske práce tak prebehli na prvom a treťom bloku v Mochovciach a na obidvoch blokoch bohunickej elektrárne V2. Posledná plánovaná odstávka v tomto roku bude na druhom bloku atómovej elektrárne Mochovce v nasledujúcom mesiaci.

"Každý z tlakovodných reaktorov VVER 440, ktoré sú jediným na Slovensku prevádzkovaným typom reaktora, musí byť aspoň raz ročne plánovane odstavený kvôli čiastočnej výmene paliva," priblížili SE, ktoré na našom území vlastnia všetky prevádzkované reaktory.