Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Ekonomika

Slovenské potravinárstvo vlani hospodárilo so ziskom 83,5 mil. eur

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Potravinárske odvetvie v SR zaznamenalo v minulom roku výnosy na úrovni 4,439 miliardy eur, kým rok predtým 4,436 miliardy eur.

Bratislava 5. mája (TASR) - Slovenský potravinársky priemysel hospodáril vlani zrejme so ziskom 83,5 milióna eur. V roku 2013 pritom dosiahol zisk odvetvia výšku 143,5 milióna eur. "Ekonomický vývoj potravinárstva zaznamenal medziročne pokles výsledku hospodárenia, ktorého úroveň v porovnaní s rokom 2013 sa znížila takmer o 42 %," vyplýva z predbežného odhadu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR uvedeného v schválenom Návrhu záverečného účtu MPRV za vlaňajší rok.

"Presnejší predbežný výsledok hospodárenia za potravinárstvo za minulý rok bude zverejnený na základe štatistických údajov v Správe o poľnohospodárstve a potravinárstve za rok 2014," informoval ďalej agrorezort.

Potravinárske odvetvie v SR zaznamenalo v minulom roku výnosy na úrovni 4,439 miliardy eur, kým rok predtým 4,436 miliardy eur. Vlaňajšie náklady potravinárstva sa medziročne zvýšili na 4,356 miliardy eur, z predvlaňajšej úrovne 4,293 miliardy eur.

Vývoj základných ekonomických ukazovateľov potravinárstva podľa MPRV vlani v porovnaní s rokom 2013 poznačil vplyv klesajúcej potravinárskej produkcie, k čomu prispel najmä pokles cien potravinárskych výrobkov a dovoz hotových potravinárskych výrobkov. "Tak, ako v predchádzajúcich rokoch, aj v roku 2014, v potravinárstve skončili hospodárenie so stratou niektoré odbory, ktoré ovplyvnili celkový výsledok hospodárenia potravinárstva," dodalo agroministerstvo.