Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Slovenské zásobníky plynu sú naplnené takmer na 80 percent

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Roman Hanc

Pre TASR to pred začiatkom dvojdňovej konferencie Technické výzvy slovenského plynárenstva v Žiline uviedol výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Richard Kvasňovský.

Žilina 13. júna (TASR) - Zásobníky plynu na Slovensku sú naplnené takmer na 80 percent a pred nasledujúcou zimou nebudú pri dodávkach pre domácnosti a priemyselných odberateľov žiadne problémy. Pre TASR to pred začiatkom dvojdňovej konferencie Technické výzvy slovenského plynárenstva v Žiline uviedol výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Richard Kvasňovský.

"Slovenské plynárenstvo aj v krízovom období dokázalo, že je spoľahlivým partnerom a že garantuje nepretržité a bezpečné dodávky svojim odberateľom, či už priemyselným alebo domácnostiam. Toto sa nezmení. Zásobníky budú pred nasledujúcou zimou naplnené na maximum a budú garantované dodávky pre všetky segmenty za akýchkoľvek okolností," uviedol Kvasňovský.

Tohtoročná jarná konferencia v Žiline je zameraná na technické aspekty vývoja plynárenstva. Jednou z kľúčových tém je snaha o znižovanie metánových emisií. "Od polovice tohto roka bude platiť nové nariadenie Európskej komisie, ktoré sprísňuje oblasť metánových emisií. Pridáva nové povinnosti plynárenským firmám v oblasti monitoringu, detekovania, vykazovania a odstraňovania metánových emisií," poznamenal Kvasňovský.

Podľa jeho slov majú metánové emisie v slovenskom plynárenstve pomerne marginálny význam. "Kontinuálne pracujeme na ich znižovaní. V súčasnosti tvoria 0,6 percenta zo všetkých emisií, ktoré sa produkujú na Slovensku. Slovenské firmy sa k tejto oblasti stavajú proaktívne a napríklad hlavný distribútor už v tejto chvíli spĺňa všetky požiadavky novej legislatívy," dodal výkonný riaditeľ SPNZ.

Na konferencii bude takmer osem desiatok odborníkov zo Slovenska, Česka a Nemecka hovoriť aj o IT výzvach v slovenskom plynárenstve, technických riešeniach v oblasti vykurovania a prevádzky plynovodných potrubí, ale tiež o využití vodíka v plynovodnej infraštruktúre.