Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

Deficit verejných financií by mal v budúcom roku klesnúť na 2,8 %

Foto: TASR/Martin Baumann

Hotovostný schodok štátneho rozpočtu by mal podľa návrhu dosiahnuť 3,386 miliardy eur, pri príjmoch 13,837 miliardy eur a výdavkoch 17,223 miliardy eur.

Bratislava 10. októbra (TASR) – Deficit verejných financií by sa mal v ďalších rokoch postupne znižovať z tohtoročných očakávaných 2,98 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 2,83 % v budúcom roku, 2,57 % v roku 2015 a 1,50 % v roku 2016. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, predloženého na dnešné mimoriadne rokovanie vlády.

Hotovostný schodok štátneho rozpočtu by mal podľa návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2014 dosiahnuť 3,386 miliardy eur, pri príjmoch 13,837 miliardy eur a výdavkoch 17,223 miliardy eur.

Návrh počíta aj so znížením sadzby dane z príjmov právnických osôb zo súčasných 23 % na 22 % či so zavedením daňovej licencie pre obchodné spoločnosti. Tieto opatrenia by mali mať spolu pozitívny vplyv na rozpočet v objeme 84,2 milióna eur. Očakáva sa tiež výnos z osobitného odvodu v regulovaných odvetviach, a to vo výške 78,7 milióna eur.

Ministerstvo financií vyčíslilo dodatočné príjmy zo zefektívnenia činnosti verejnej správy v budúcom roku vo výške 333 miliónov eur. Zefektívnenie činnosti v spoločnostiach, v ktorých štát vykonáva akcionárske práva a vyšší príjem z ich dividend predpokladá na úrovni 91 miliónov eur. Zlučovanie úradov a úspory v rámci reformy ESO v objeme by mali dosiahnuť 105 miliónov eur a vyššie príjmy z predaja nepotrebného majetku 54 miliónov eur.

Pri napĺňaní stanovených rozpočtových cieľov sa má tempo nárastu verejného dlhu postupne spomaľovať, pričom maximálnu úroveň dosiahne v roku 2014 vo výške 56,8 % HDP. V ďalších rokoch sa očakáva postupný mierny pokles na úroveň 55,7 % HDP v roku 2016. Takýto vývoj dlhu by pritom znamenal postupné prekročenie viacerých hraníc definovaných zákonom o rozpočtovej zodpovednosti.



P. Kažimír: Deficit môže budúci rok klesnúť aj na 2,7 %

Dosiahnutie deficitu pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) tento rok je úplne realistické. Budúci rok by mohol potom schodok klesnúť aj na 2,7 %, aj keď oficiálnym cieľom je úroveň 2,8 % HDP. Po dnešnom mimoriadnom rokovaní vlády, na ktorom kabinet schválil návrh rozpočtu na budúci rok, to uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Rozpočtu by podľa neho budúci rok mala pomôcť vytvorená rezerva vo výške 70 miliónov eur alebo 0,1 % HDP. "Môžeme hovoriť o reálnej možnosti dosiahnutia deficitu na úrovni 2,7 %," avizoval šéf rezortu financií.

Zároveň poukázal aj na ďalšiu rezervu, a to vďaka lepšiemu ako prognózovanom výberu daní v objeme 250 miliónov eur. Tieto peniaze v rozpočte nie sú zahrnuté, ale podľa Kažimíra je reálne ich očakávať. "Ak to dosiahneme, môžeme to využiť na zníženie deficitu, udržanie fiškálneho cieľa, alebo na priority," vysvetlil.

Zníženie schodku v budúcom roku umožní podľa ministra hlavne zefektívnenie fungovania verejnej správy, teda projekt ESO. Takisto aj vyššie dividendy, očakávaný lepší výber daní a oživenie ekonomiky. "Ideme do lepších časov a vyzerá to tak, že aj druhý vrchol krízy za posledné roky máme sebou," doplnil Kažimír.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) označil vládou schválený rozpočet za kompromisný. "Mnohí ministri museli ustúpiť, bolo potrebné obetovať mnoho záujmov," upozornil. Verejnosť však podľa neho napriek tomu nebola zaťažená vnútornými konfliktami a hádkami a za rozpočet dnes hlasovali všetci prítomní členovia vlády.

"Je to predovšetkým rozpočet sociálneho zmieru, zodpovedný a súčasne solidárny, určite pokrízový. To sú štyri najpresnejšie charakteristiky rozpočtu," zhodnotil prijatý dokument šéf exekutívy. Vládny návrh teraz poputuje do Národnej rady (NR) SR, ktorá ho bude schvaľovať na prelome novembra a decembra. Tento rok prvýkrát sa k nemu vyjadrí aj Európska komisia (EK).