Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Slovensko poskytne do Fondu EÚ pre Ukrajinu päť miliónov eur

Na snímke ľudia upratujú pred zničenou obytnou budovou po ruskom leteckom útoku v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 25. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Slovensko a ďalších 12 krajín EÚ oficiálne deklarovali záujem prispieť do tohto fondu v júli 2023. Vznikol splatením prvého príspevku koncom roka 2023.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 2. októbra (TASR) - Slovensko poskytne záruky a v prípade potreby aj prostriedky vo výške päť miliónov eur Fondu Európskej únie (EÚ) pre Ukrajinu. Súhlasila s tým v stredu vláda, keď schválila Dohodu o príspevku medzi Európskou investičnou bankou (EIB) a Slovenskou republikou aj Dohodu o záruke medzi pôvodnými ručiteľmi a priebežne pristupujúcimi ručiteľmi a EIB.

Tieto dve dohody tvoria právny rámec fungovania Fondu EÚ pre Ukrajinu, ktorý vytvorila EIB ako jedno z viacerých opatrení na podporu Ukrajiny po jej napadnutí Ruskou federáciou v roku 2022. Je plánovaný ako krátkodobá a cielená iniciatíva, ktorá umožní banke financovať obnovu ukrajinskej ekonomiky a verejnú infraštruktúru, kým sa rozbehnú nové nástroje, pričom nemá povolené financovať vojenské výdavky.

Slovensko a ďalších 12 krajín EÚ oficiálne deklarovali záujem prispieť do tohto fondu v júli 2023. Vznikol splatením prvého príspevku koncom roka 2023. Výška záväzku pripadajúca na SR je čiastočne odvodená z výšky kapitálového podielu v EIB. "Podiel SR vo fonde bude predstavovať päť miliónov eur vo forme záruk, respektíve záväzku voči skupine EIB splatného na vyzvanie," priblížilo v predkladacej správe ministerstvo financií. Platby bude Slovensko realizovať na základe výziev od EIB, spravidla na štvrťročnej báze.

Finančné operácie fondu budú predkladané na zasadnutia Výboru prispievateľov, ktorý tvoria zástupcovia prispievateľských krajín a zástupcovia Európskej komisie (EK). V auguste tohto roka v ňom bolo aktívnych 13 prispievateľov s kumulatívnym príspevkom približne 370 miliónov eur. Prvá schválená finančná operácia z decembra 2023 bola zameraná na poskytnutie likvidity malým a stredným podnikom na Ukrajine. Jednotlivé finančné operácie v rámci fondu môžu byť schvaľované do konca roka 2025 alebo aj neskôr, ak ich Výbor prispievateľov schváli jednohlasne.