Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

Slovnaft: Konsolidáciou si štát plánuje zobrať 2/3 zisku

Na snímke nádrže v rafinérii Slovnaft v Bratislave v stredu 1. júna 2022. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Na dosiahnutý zisk bude mať pritom vplyv zvýšená sadzba dane pre právnické osoby vo výške 24 %, osobitný odvod platný aj pre rafinérie ako aj transakčná daň.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Vplyvom schválených konsolidačných opatrení si štát plánuje zobrať viac ako dve tretiny z prípadného zisku Slovnaftu. Na dosiahnutý zisk bude mať pritom vplyv zvýšená sadzba dane pre právnické osoby vo výške 24 %, osobitný odvod platný aj pre rafinérie ako aj transakčná daň. Informovala o tom v piatok spoločnosť Slovnaft.

Na tú by mala negatívne vplývať aj zmena zákona o solidárnom príspevku. "Zmena priamo nesúvisí s konsolidačným balíčkom, ale bola v danom zákone zakomponovaná. Po novom sa ruší podmienka, ktorú pôvodne stanovila Európska komisia, dosiahnutia 75 % obratu z činností v odvetviach ropy a rafinérií. Na základe toho bude spoločnosť Slovnaft platiť solidárnu daň na úrovni 70 % bez ohľadu na to, aké percento obratu bude tvoriť časť, ktorá sa priamo vzťahuje k produkcii palív," priblížila spoločnosť.