Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

SME: Hoci Fico na EPH kričal, štát pomáhal

Foto: Logo SME

Informuje o tom denník Sme.

Bratislava 20. júna (TASR) - Premiér Robert Fico koncom mája česko-slovenskej energetickej skupine EPH ostrým tónom verejne odkázal, že jej nedovolí zvýšiť ceny plynu pre domácnosti, uvádza denník SME na siedmej strane. V tom čase už tri týždne platila zmena, vďaka ktorej sa zisky dcérskych spoločností SPP, a teda aj EPH ako polovičného akcionára plynární, zvýšia. Doplatia na to slovenské firmy, ktorým to predraží plyn, ktorý kupujú od alternatívnych dodávateľov, ale aj SPP.

Regulátor totiž povolil zvýšiť ceny, ktoré platia dodávatelia plynu dcérskej firme SPP Eustream v momente, keď plyn prechádza z Česka na Slovensko. Alternatívnym dodávateľom to predraží ich služby, a tak ich budú neskôr chcieť preniesť na zákazníkov. Zviezť sa na vyšších cenách môže potom aj SPP, ktorý plyn dováža z východu a jemu sa tak rozhodnutím regulátora náklady nezvýšia.

Respektíve, platil by ich svojej dcérskej firme Eustream. Eustream tvrdí, že poplatky, ktoré účtuje dodávateľom za prepravu plynu, nevybočujú z priemeru Európskej únie, niektoré sú aj nižšie. Alternatívni dodávatelia plynu majú iné porovnanie. Argumentujú tým, že náklady na prepravu plynu od hraničného bodu po domáci bod v prepočte na jednu megawatthodinu sú po zvýšení poplatkov najvyššie v Európe. Situáciou sa denník zaoberá v článku s názvom "Hoci Fico na EPH kričal, štát pomáhal".