Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Pri platbách poistného je dôležité ich správne označenie

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

Pri platbách Sociálna poisťovňa odporúča odvádzateľom poistného používať aj konštantný symbol, ktorý určuje účel platby.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Odvádzateľ poistného do Sociálnej poisťovne je povinný identifikovať platbu a uviesť k nej variabilný symbol a špecifický symbol.

Uvádzanie symbolov slúži na bezproblémovú identifikáciu každej platby. To znamená presného určenia od koho platba prichádza a obdobia, ku ktorému sa viaže. Odvádzateľ poistného, ktorý si plní túto zákonnú povinnosť, sa vyhne nedorozumeniam v komunikácii so Sociálnou poisťovňou a nehrozí mu, že sa pre neúplné údaje a problému s identifikáciou platby dostane do zoznamu dlžníkov.

Variabilný symbol je číslo fyzickej osoby a právnickej osoby, povinnej odvádzať poistné na sociálne poistenie (odvádzateľa poistného), ktoré prideľuje Sociálna poisťovňa.

Špecifický symbol označuje obdobie, resp. rozhodnutie o predpísaní dlžnej sumy, ku ktorému patrí platba. Napríklad za marec 2013 je v tvare 032013. Ak odvádzateľ poistného (SZČO a DPO) uhrádza poistné trvalým príkazom, je špecifický symbol v tvare 88.

Pri platbách Sociálna poisťovňa odporúča odvádzateľom poistného používať aj konštantný symbol, ktorý určuje účel platby.

V prípade, ak odvádzateľ poistného pri platbe do Sociálnej poisťovne neuvedie variabilný symbol a špecifický symbol, spôsob zaevidovania a priradenia platby k obdobiu určí Sociálna poisťovňa. Za porušenie povinnosti identifikovať platbu poistného na sociálne poistenie, penále alebo pokuty môže poisťovňa uložiť odvádzateľovi poistného pokutu od 3,32 eura do 16,60 eura za jednu platbu. Pri ukladaní pokuty poisťovňa zohľadní závažnosť porušenia tejto povinnosti.

TASR informoval Komunikačný odbor Sociálnej poisťovne.