Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Sociálne: Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Žiadosti o podporu v nezamestnanosti, ktoré sa považujú za ukazovateľ prepúšťania v danom týždni, zostávajú z hľadiska historických štandardov nízke.

Washington 12. septembra (TASR) - Počet Američanov, ktorí minulý týždeň požiadali o podporu v nezamestnanosti, mierne vzrástol. Ale prepúšťanie zostáva na historicky nízkej úrovni, napriek vysokým úrokovým sadzbám centrálnej banky Fed. Ukázali to vo štvrtok údaje amerického ministerstva práce. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a RTTNews.

Podľa ministerstva sa počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti za sedem dní do 7. septembra zvýšil o 2000 na 230.000 z revidovaných 228.000 týždeň predtým. Ekonómovia pritom očakávali, že počet žiadostí stúpne na 230.000 z pôvodných 227.000 v predchádzajúcom týždni.

Štvortýždňový priemer nových žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom vývoja na trhu práce, pretože nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje, v sledovanom období vzrástol o 500 na 230.250.

Ministerstvo práce zároveň uviedlo, že počet ľudí, ktorí poberajú sociálne dávky aj po prvom týždni, sa za sedem dní do 31. augusta zvýšil o 5000 na 1,85 milióna osôb.

Žiadosti o podporu v nezamestnanosti, ktoré sa považujú za ukazovateľ prepúšťania v danom týždni, zostávajú z hľadiska historických štandardov nízke.

Počas prvých štyroch mesiacov roku 2024 bol počet nových žiadostí o podporu v priemere 213.000 za týždeň. Ale v máji začali rásť a koncom júla dosiahli 250.000. To je ďalší dôkaz, že vysoké úrokové sadzby centrálnej banky Fed si vyberajú svoju daň na americkom trhu práce.

Fed v snahe potlačiť infláciu, ktorá pred viac ako dvomi rokmi dosiahla najvyššiu úroveň za štyri desaťročia, zdvihol v rokoch 2022 a 2023 svoju referenčnú úrokovú sadzbu jedenásťkrát. To ju posunulo na 23-ročné maximum, kde zostala dlhšie ako rok.