Zmena sa môže dotknúť aj podnikov, ktoré zabezpečujú stravovanie zamestnancov vlastným stravovaním – kantínami.
Autor TASR
,aktualizované Bratislava 18. júna (TASR) – Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR má výhrady k avizovaným zmenám na úpravu podoby poskytovania gastrolístkov. Upozorňuje, že na základe medializovaných informácií sa ich nastavenie každým dňom mení a nestíha sa v problematike orientovať. Tiež odmieta, aby sa o balíčku Lex korona z dielne rezortu hospodárstva rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní.
Minister hospodárstva Richard Sulík v stredu po rokovaní vlády uviedol, že koalícia sa dohodla na tom, že zamestnanci majú pri gastrolístkoch dostať na výber. Podľa AZZZ SR by podľa aktuálnych vyjadrení zamestnávatelia, ktorí prispievajú zamestnancom 55 % z príspevku na stravu, stratili možnosť rozhodnúť sa pre formu vyplácania príspevku na stravu. Vo firme by tak podľa AZZZ SR mohli vzniknúť až tri rôzne formy jeho poskytovania, a to papierová, elektronická a hotovostná.
„Po novom tak všetky firmy na Slovensku, ktoré v súčasnosti majú nastavené účtovníctvo, evidenciu stravného a interné procesy na jednu formu, budú musieť zvládnuť minimálne dva paralelné systémy (stravné lístky a stravné v hotovosti)," uviedla AZZZ SR.
To je podľa zamestnávateľov združených v asociácii to najhoršie riešenie. „Namiesto zjednodušenia sa pridáva ďalšia možnosť, ktorá si vyžiada kapacity mzdových účtovníkov, úpravu softvérov, evidenciu preferencií každého zamestnanca vo firme," upozorňuje AZZZ SR.
Zároveň zavedením možnosti zamestnanca vybrať si preferovanú formu, bude zamestnávateľ v zmysle zákona podľa AZZZ SR povinný akceptovať takúto zmenu aj viackrát počas roka. „Viac ako milión zamestnancov, ktorí dostávajú príspevok vo forme stravných lístkov, si bude môcť povedať teoreticky aj viackrát za rok, že chce hotovosť, alebo prípadne sa následne vrátiť späť k lístkom," tvrdí AZZZ SR.
Zmena sa môže dotknúť aj podnikov, ktoré zabezpečujú stravovanie zamestnancov vlastným stravovaním, teda tzv. kantínami. Náklady na kantínu závisia od počtu zamestnancov, ktorí sa v nej stravujú.
„Dostať príspevok v hotovosti môže byť pre desiatky tisícok zamestnancov zaujímavé, keďže tieto peniaze môžu použiť aj na iné účely ako stravovanie. Ak by sa ale značná časť zamestnancov v podniku rozhodla pre peňažný príspevok, zamestnávateľom by sa výrazne predražilo stravovanie ostatných zamestnancov v kantíne," tvrdí AZZZ SR.
Ministerstvo hospodárstva pripravuje aj balíček s názvom Lex korona, ktorý má priniesť viaceré zmeny. AZZZ však odmieta, že by nemal prejsť štandardným legislatívným konaním.
„Posledné, čo v čase krízy potrebujeme, je obchádzanie štandardných legislatívnych procesov. Do súboru opatrení s názvom Lex korona prispievali svojimi návrhmi aj zamestnávatelia, avšak napriek tomu, že už v pondelok sa koná rokovanie tripartity, stále nepoznáme finálne znenie tohto balíčka, nevieme, ktoré podnety boli, či neboli zapracované," upozornil generálny sekretár AZZZ SR Oto Nevický.
Asociácia preto považuje za nevyhnutné, aby si mohla jeho finálne znenie v dostatočnom predstihu naštudovať a odborne sa vyjadriť. „Považovali by sme preto za nešťastné, ak sa o schvaľovaní viac ako 130 zmien v zákonoch dozvieme na poslednú chvíľu, respektíve až v momente rokovania," dodal Nevický.
Z doteraz medializovaných vyjadrení vlády sa neberú do úvahy žiadne ekonomické a spoločenské vplyvy rozhodnutia zmeny systému stravovacích poukážok. Tvrdí to iniciatíva Pomoc pre gastro. Preto vyzýva rezort financií aj hospodárstva, aby bola prizvaná na rokovania, ktoré sa týkajú podnikateľov a zamestnancov v gastrobiznise.
Pripravovaná zmena v systéme poskytovania stravovacích poukážok v zrýchlenom legislatívnom konaní vytvorí podľa iniciatívy na gastrosektor ešte väčší tlak. Vláda by sa mala zaoberať na svojom najbližšom rokovaní budúci týždeň balíčkom lex korona, ktorý má obsahovať aj zmenu systému stravovacích poukážok. Minister hospodárstva Richard Sulík avizoval, že zamestnanec má dostať na výber. V celom systéme stravovacích poukážok je pri súčasnej zákonnej úprave alokovaných približne 820 miliónov eur ročne.
„Obávame sa, že tento experiment, bezúčelová hotovosť vs. účelovo viazané prostriedky na stravu, bude mať výrazné dôsledky pre gastroprevádzky. Vítame, že vláda SR chce pomôcť podnikateľom vo forme zjednodušenia administratívy stravovacích poukážok, a že zamestnanec dostane k výplate hotovosť, s ktorou môže robiť, čo chce, ale prijímanie takto citlivých noviel, ktoré sa týkajú takmer milióna zamestnancov v zrýchlenom legislatívnom konaní bez diskusie a skúmania dosahov, je nezodpovedné," skonštatovala hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny.
Podľa jej slov pre viacero zamestnaneckých jedálni a súkromných kantín bude toto rozhodnutie likvidačné. „Návrh zákona ešte nebol ani predstavený verejnosti," povedala Koreny.
Iniciatíva upozorňuje na to, že približne 15 % prevádzok už po koronakríze neotvorilo. Aktuálne má v ohrození asi 10 000 pracovníkov, ktorí do konca roka môžu prísť o prácu. „Táto zmena asi poteší zamestnancov a možno aj zamestnávateľa, ale podnikateľom v gastre pridáva ďalšie vrásky na čele a obavy. Prídu s hotovosťou a v tejto ekonomickej situácii ľudia k nim do gastra, keď badateľne začali po koronakríze šetriť," pýta sa Koreny.
Ešte viac ohrozené môžu byť podľa iniciatívy gastroprevádzky a obchody v pohraničných oblastiach, kde chodia ľudia pravidelne nakupovať potraviny bežnej spotreby do Maďarska, Česka, Poľska alebo dokonca aj Rakúska, keďže v niektorých z týchto krajín sa daň z pridanej hodnoty na potraviny. Avšak kým stravné lístky aj elektronické, možno použiť ľudia iba na Slovensku, hotovosť či bankovú kartu je možné použiť aj za hranicami.
„Príspevok na stravu vo forme hotovosti a DPH vlastne darujeme poľským, českým, rakúskym a maďarským obchodníkom," dodáva Koreny.
Minister hospodárstva Richard Sulík v stredu po rokovaní vlády uviedol, že koalícia sa dohodla na tom, že zamestnanci majú pri gastrolístkoch dostať na výber. Podľa AZZZ SR by podľa aktuálnych vyjadrení zamestnávatelia, ktorí prispievajú zamestnancom 55 % z príspevku na stravu, stratili možnosť rozhodnúť sa pre formu vyplácania príspevku na stravu. Vo firme by tak podľa AZZZ SR mohli vzniknúť až tri rôzne formy jeho poskytovania, a to papierová, elektronická a hotovostná.
„Po novom tak všetky firmy na Slovensku, ktoré v súčasnosti majú nastavené účtovníctvo, evidenciu stravného a interné procesy na jednu formu, budú musieť zvládnuť minimálne dva paralelné systémy (stravné lístky a stravné v hotovosti)," uviedla AZZZ SR.
To je podľa zamestnávateľov združených v asociácii to najhoršie riešenie. „Namiesto zjednodušenia sa pridáva ďalšia možnosť, ktorá si vyžiada kapacity mzdových účtovníkov, úpravu softvérov, evidenciu preferencií každého zamestnanca vo firme," upozorňuje AZZZ SR.
Zároveň zavedením možnosti zamestnanca vybrať si preferovanú formu, bude zamestnávateľ v zmysle zákona podľa AZZZ SR povinný akceptovať takúto zmenu aj viackrát počas roka. „Viac ako milión zamestnancov, ktorí dostávajú príspevok vo forme stravných lístkov, si bude môcť povedať teoreticky aj viackrát za rok, že chce hotovosť, alebo prípadne sa následne vrátiť späť k lístkom," tvrdí AZZZ SR.
Zmena sa môže dotknúť aj podnikov, ktoré zabezpečujú stravovanie zamestnancov vlastným stravovaním, teda tzv. kantínami. Náklady na kantínu závisia od počtu zamestnancov, ktorí sa v nej stravujú.
„Dostať príspevok v hotovosti môže byť pre desiatky tisícok zamestnancov zaujímavé, keďže tieto peniaze môžu použiť aj na iné účely ako stravovanie. Ak by sa ale značná časť zamestnancov v podniku rozhodla pre peňažný príspevok, zamestnávateľom by sa výrazne predražilo stravovanie ostatných zamestnancov v kantíne," tvrdí AZZZ SR.
Ministerstvo hospodárstva pripravuje aj balíček s názvom Lex korona, ktorý má priniesť viaceré zmeny. AZZZ však odmieta, že by nemal prejsť štandardným legislatívným konaním.
„Posledné, čo v čase krízy potrebujeme, je obchádzanie štandardných legislatívnych procesov. Do súboru opatrení s názvom Lex korona prispievali svojimi návrhmi aj zamestnávatelia, avšak napriek tomu, že už v pondelok sa koná rokovanie tripartity, stále nepoznáme finálne znenie tohto balíčka, nevieme, ktoré podnety boli, či neboli zapracované," upozornil generálny sekretár AZZZ SR Oto Nevický.
Asociácia preto považuje za nevyhnutné, aby si mohla jeho finálne znenie v dostatočnom predstihu naštudovať a odborne sa vyjadriť. „Považovali by sme preto za nešťastné, ak sa o schvaľovaní viac ako 130 zmien v zákonoch dozvieme na poslednú chvíľu, respektíve až v momente rokovania," dodal Nevický.
Zmeny pri gastrolístkoch môžu znížiť príjmy a ohroziť miesta v gastrobiznise
Z doteraz medializovaných vyjadrení vlády sa neberú do úvahy žiadne ekonomické a spoločenské vplyvy rozhodnutia zmeny systému stravovacích poukážok. Tvrdí to iniciatíva Pomoc pre gastro. Preto vyzýva rezort financií aj hospodárstva, aby bola prizvaná na rokovania, ktoré sa týkajú podnikateľov a zamestnancov v gastrobiznise.
Pripravovaná zmena v systéme poskytovania stravovacích poukážok v zrýchlenom legislatívnom konaní vytvorí podľa iniciatívy na gastrosektor ešte väčší tlak. Vláda by sa mala zaoberať na svojom najbližšom rokovaní budúci týždeň balíčkom lex korona, ktorý má obsahovať aj zmenu systému stravovacích poukážok. Minister hospodárstva Richard Sulík avizoval, že zamestnanec má dostať na výber. V celom systéme stravovacích poukážok je pri súčasnej zákonnej úprave alokovaných približne 820 miliónov eur ročne.
„Obávame sa, že tento experiment, bezúčelová hotovosť vs. účelovo viazané prostriedky na stravu, bude mať výrazné dôsledky pre gastroprevádzky. Vítame, že vláda SR chce pomôcť podnikateľom vo forme zjednodušenia administratívy stravovacích poukážok, a že zamestnanec dostane k výplate hotovosť, s ktorou môže robiť, čo chce, ale prijímanie takto citlivých noviel, ktoré sa týkajú takmer milióna zamestnancov v zrýchlenom legislatívnom konaní bez diskusie a skúmania dosahov, je nezodpovedné," skonštatovala hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny.
Podľa jej slov pre viacero zamestnaneckých jedálni a súkromných kantín bude toto rozhodnutie likvidačné. „Návrh zákona ešte nebol ani predstavený verejnosti," povedala Koreny.
Iniciatíva upozorňuje na to, že približne 15 % prevádzok už po koronakríze neotvorilo. Aktuálne má v ohrození asi 10 000 pracovníkov, ktorí do konca roka môžu prísť o prácu. „Táto zmena asi poteší zamestnancov a možno aj zamestnávateľa, ale podnikateľom v gastre pridáva ďalšie vrásky na čele a obavy. Prídu s hotovosťou a v tejto ekonomickej situácii ľudia k nim do gastra, keď badateľne začali po koronakríze šetriť," pýta sa Koreny.
Ešte viac ohrozené môžu byť podľa iniciatívy gastroprevádzky a obchody v pohraničných oblastiach, kde chodia ľudia pravidelne nakupovať potraviny bežnej spotreby do Maďarska, Česka, Poľska alebo dokonca aj Rakúska, keďže v niektorých z týchto krajín sa daň z pridanej hodnoty na potraviny. Avšak kým stravné lístky aj elektronické, možno použiť ľudia iba na Slovensku, hotovosť či bankovú kartu je možné použiť aj za hranicami.
„Príspevok na stravu vo forme hotovosti a DPH vlastne darujeme poľským, českým, rakúskym a maďarským obchodníkom," dodáva Koreny.