Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Priemyselná komora uskutočnila štyri obchodné misie do zahraničia

Na snímke predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók. Foto: TASR Martin Baumann

SOPK v 1. polroku 2024 operatívne zabezpečovala pripomienky a odborné stanoviská k predkladaným návrhom právnych noriem či opatreniam v oblasti podnikateľského sektora.

Bratislava 24. júna (TASR) - Úrad a regionálne komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) v 1. polroku 2024 uskutočnili štyri obchodné misie do zahraničia, na ktorých sa zúčastnilo 19 zástupcov slovenských firiem. Prijaté boli štyri obchodné misie zo zahraničia, na ktorých sa zúčastnilo 92 slovenských firiem. Informoval o tom v pondelok na tlačovej konferencii predseda komory Peter Mihók.

"Štyridsaťjeden slovenských firiem sa zúčastnilo na šiestich veľtrhoch a výstavách v zahraničí v rámci komorou organizovanej účasti. Trenčianska regionálna komora SOPK zorganizovala účasť firiem na jednom veľtrhu v tuzemsku. Úrad, regionálne komory a sekcie SOPK zabezpečili v sledovanom období 175 seminárov, konferencií a kurzov, na ktorých sa zúčastnilo 1599 účastníkov, najmä zástupcov podnikateľských subjektov," spresnil.

"Poskytnutých bolo 875 poradensko-konzultačných služieb podnikateľským subjektom, z toho 219 konzultácií nečlenom a zahraničným osobám," informoval. Poradensko-konzultačné služby boli venované tiež otázkam zahraničného obchodu a teritoriálnym informáciám o podmienkach podnikania a obchodným kontaktom v zahraničí.

SOPK v 1. polroku 2024 operatívne zabezpečovala pripomienky a odborné stanoviská k predkladaným návrhom právnych noriem, opatreniam v oblasti podnikateľského sektora, ako aj k nelegislatívnym materiálom týkajúcim sa podnikateľského sektora. Za sledované obdobie boli vypracované stanoviská a pripomienky (30) hlavne z oblasti sociálneho zabezpečenia (novela zákona o sociálnom poistení), vzdelávania dospelých (nová právna úprava pre oblasť vzdelávania dospelých) a odborného vzdelávania (zákon o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch).

"Pracoviská SOPK overili za sledované obdobie 9887 obchodných dokladov, z toho 9170 osvedčení o pôvode tovaru, ktoré podnikatelia potrebujú pri vývoze. Za 1. polrok 2024 bolo vystavených 113 ATA karnetov, ktoré sú colným dokumentom pre dočasný vývoz," dodal predseda SOPK.