Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Ekonomika

Suma na jednorazovú výplatu dôchodku z II. piliera je 651,70 eura

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Referenčná suma je hodnota priemerného mesačného starobného dôchodku vyplácaného zo Sociálnej poisťovne, teda z prvého dôchodkového piliera, uviedol Kontúr.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Referenčná suma na jednorazovú výplatu dôchodku z druhého piliera je v tomto roku vo výške 651,70 eura, čo je medziročne o 130,40 eura viac. V prípade, že sporiteľ poberá riadny dôchodok alebo viacero dôchodkov v úhrne prevyšujúcom sumu 651,70 eura, tak môže požiadať dôchodkovú správcovskú spoločnosť o vyplatenie celej nasporenej sumy v druhom pilieri aj jednorazovo. V stredu na to upozornil hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Martin Kontúr.

"Referenčná suma je hodnota priemerného mesačného starobného dôchodku vyplácaného zo Sociálnej poisťovne, teda z prvého dôchodkového piliera. Táto suma je zároveň podmienkou výplaty starobného dôchodku zo starobného sporenia (druhého dôchodkového piliera) formou programového výberu," uviedol Kontúr.

Doplnil, že programový výber sa z druhého piliera uskutočňuje formou dohody, v ktorej si sporiteľ určí s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou mesačnú sumu dôchodku, obdobie vyplácania alebo aj jednorazový výber celej nasporenej sumy príspevkov. Jedinou podmienkou programového výberu je podľa neho, že súčet súm dôchodkových dávok, ktoré sú vyplácané sporiteľovi, musí byť vyšší ako referenčná suma.

Kontúr dodal, že jednorazové vyplatenie nasporenej sumy sa tento rok nezdaňuje.