Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

Španielska ekonomika rástla v 1. kvartáli slabšie, než sa čakalo

Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní zaznamenala španielska ekonomika v 1. štvrťroku rast o 6,4 % po 5,5-percentnom raste v predchádzajúcom kvartáli.

Madrid 29. apríla (TASR) - Ekonomika Španielska zaznamenala v 1. štvrťroku tohto roka výrazné spomalenie rastu, pričom tempo rastu bolo slabšie aj v porovnaní s očakávaniami. Poukázali na to v piatok zverejnené predbežné údaje španielskeho štatistického úradu. Informoval o tom server tradingeconomics.

Hrubý domáci produkt (HDP) Španielska vzrástol v 1. kvartáli medzikvartálne o 0,3 % po 2,2-percentnom raste v predchádzajúcom štvrťroku. Vývoj zaostal aj za očakávaniami analytikov, ktorí počítali so spomalením rastu iba na 0,5 %.

Vývoj na začiatku tohto roka ovplyvnila najmä domáca spotreba. Tá klesla o 3,7 %, čo predstavuje najvýraznejší pokles od 2. štvrťroka 2020. Spotrebu negatívne ovplyvnili rastúce ceny, ako aj narušenie dodávateľského reťazca v dôsledku štrajku autodopravcov. Naopak, ekonomiku podporil zahraničný obchod, keď export zaznamenal rast, zatiaľ čo dovoz mierne klesol.

V medziročnom porovnaní zaznamenala španielska ekonomika v 1. štvrťroku rast o 6,4 % po 5,5-percentnom raste v predchádzajúcom kvartáli. Aj v tomto prípade výsledok zaostal za očakávaniami, keďže ekonómovia počítali s rastom o 6,5 %.