Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Španielska ekonomika tento rok klesne o vyše 11 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Krajina sa vďaka pomoci z EÚ pokúsi o reformu a modernizáciu ekonomiky.

Madrid 15. októbra (TASR) - Španielska ekonomika tento rok padne prudšie, než sa doteraz očakávalo. Podľa aktuálnych prognóz klesne o vyše 11 %.

Španielsko je krajinou v Európskej únii (EÚ), ktorú najtvrdšie zasiahla pandémia nového koronavírusu. Eviduje 900.000 ochorení COVID-19, na ktoré zomrelo takmer 33.500 ľudí. Takisto ekonomické následky sú veľké. „V dôsledku pandémie sa náš hrubý domáci produkt v roku 2020 zníži o 11,2 %,“ povedala španielska ministerka hospodárstva Nadia Calvinová v rozhovore pre agentúru APA a ďalšie zahraničné médiá.

To je takmer o dva percentuálne body viac, než sa doteraz predpokladalo. Dôvodom je predovšetkým zlá situácia v kľúčovom sektore cestovného ruchu, na ktorý v Španielsku pripadá takmer 14 % HDP a ktorý zamestnáva 3 milióny ľudí. Koronakríza tvrdo zasiahla španielsky cestovný ruch. Zväz cestovného ruchu Exceltur očakáva, že príjmy odvetvia budú tento rok o 99 miliárd eur nižšie v porovnaní s vlaňajškom. To znamená prepad takmer o 50 %.

Calvinová predpokladá, že v roku 2021 sa španielska ekonomika oživí a vzrastie minimálne o 7,2 %. Jedným z dôvodov je aj prednedávnom predstavený vládny plán obnovy, transformácie a posilnenia španielskej ekonomiky, ktorý bude z veľkej časti spolufinancovaný aj z plánu obnovy Európskej únie (EÚ). Španielsko sa vďaka pomoci z EÚ pokúsi o reformu a modernizáciu ekonomiky.