Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Ekonomika

Španielski poľnohospodári varujú, že sucho spôsobí neúrodu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V dôsledku dlhodobého sucha majú problémy olivy a orechy, obmedzená je tiež schopnosť poľnohospodárov zavlažovať kukuricu, slnečnicu, ryžu a bavlnu.

Madrid 13. apríla (TASR) - Sucho v súčasnosti postihuje 60 percent španielskeho vidieka. V štyroch regiónoch je pravdepodobné, že plodiny, ako napríklad pšenica, úplne "zlyhajú". Uviedlo to vo štvrtok hlavné španielske združenie poľnohospodárov, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AP.

Dlhodobé sucho v Španielsku spôsobuje "nezvratné straty" na viac ako 3,5 milióna hektároch plodín, uviedol koordinátor organizácií poľnohospodárov a chovateľov v novej správe. Pšenica a jačmeň v štyroch hlavných pestovateľských regiónoch boli "odpísané" a v ďalších troch "vážne postihnuté".

V dôsledku dlhodobého sucha majú problémy olivy a orechy, obmedzená je tiež schopnosť poľnohospodárov zavlažovať kukuricu, slnečnicu, ryžu a bavlnu. Pravdepodobne to povedie k zníženiu výsevu týchto plodín počas leta.

V štyroch hlavných pestovateľských regiónoch sa očakáva neúroda pšenice a jačmeňa, v ďalších troch regiónoch je táto situácia veľmi nepriaznivá, uvádza sa v danej správe.