Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Ekonomika

SP: Dôchodcovia žijúci mimo EÚ musia poslať potvrdenie o žití

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Sociálna poisťovňa k 30. júnu 2024 vyplatila do zahraničia spolu 36.821 dôchodkových dávok, z toho do krajín mimo EÚ 3810.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Do 15. októbra musia dôchodcovia žijúci mimo EÚ poslať Sociálnej poisťovni (SP) potvrdenie o žití, a to z dôvodu vyplatenia dôchodku. Týka sa to seniorov, ktorí žijú mimo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), teda aj vo Švajčiarsku, Veľkej Británii a Severnom Írsku. V stredu o tom informovala SP.

"Preukázanie žitia je zákonnou podmienkou na vyplatenie dôchodku do štátov mimo Európskej únie a mimo Európskeho hospodárskeho priestoru, kam ho Sociálna poisťovňa dôchodcom zasiela spätne na štvrťročnej báze. Dôchodcovia v štátoch, ktoré sa riadia koordinačnými nariadeniami EÚ okrem Českej republiky, zasielajú potvrdenia o žití len raz ročne v januári," uviedla SP.

Doplnila, že tlačivo musí byť vlastnoručne podpísané, pričom podpis nesmie byť starší ako jeden mesiac pred zaslaním do poisťovne a zároveň musí byť úradne overený v danom štáte. SP po prijatí potvrdenia následne seniorom vyplatí dôchodok za obdobie od 1. júla do 30. septembra tohto roka.

Poisťovňa priblížila, že termín na doručenie ďalšieho potvrdenia bude v januári 2025. Netýka sa to však dôchodcov žijúcich v Česku, kde si poisťovňa elektronicky vymieňa informácie o senioroch s Českou správou sociálneho zabezpečenia.

Sociálna poisťovňa k 30. júnu 2024 vyplatila do zahraničia spolu 36.821 dôchodkových dávok, z toho do krajín mimo EÚ 3810. "Najviac ich z krajín mimo EÚ smerovalo do zámoria, a to do Kanady (1454) a USA (1092). Do krajín EÚ, Švajčiarska a Spojeného kráľovstva vyplatila poisťovňa spolu 33.011 dôchodkov, z toho najviac do Českej republiky (16.575) a Nemecka (4055)," uzavrela SP.