Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

Spirit AeroSystems sa rozdelí, jeho aktíva kupujú Boeing a Airbus

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Boeing rokoval s vedením Spirit Aerosystems od marca a teraz oznámil, že sa dohodli na transakcii.

Chicago/Toulouse 1. júla (TASR) - Americký výrobca lietadiel Boeing spätne odkúpi svojho dodávateľa Spirit Aerosystems za takmer 5 miliárd USD. Navyše, aktivity firmy zamerané na Európu prevezme európsky výrobca Airbus. Rozhodnutie padlo po tom, ako sa Spirit Aerosystems dostal do pozornosti regulačných úradov za kvalitu dodávaných dielov. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters a portál CNBC.

Spirit Aerosystems bol v minulosti súčasťou Boeingu, od roku 2005 ho však Boeing odčlenil s cieľom znížiť náklady. K najnovšiemu rozdeleniu spoločnosti medzi jej dvoch najväčších zákazníkov došlo po tom, ako sa zistilo, že firma mala problémy v oblasti kontroly kvality výroby. Figurovala aj v januárových problémoch lietadla Boeingu, ktoré muselo núdzovo pristáť, keď sa mu pri lete odtrhli dvere. Spirit AeroSystems vyrába trupy a iné kľúčové časti lietadiel pre Boeing aj Airbus.

Boeing rokoval s vedením Spirit Aerosystems od marca a teraz oznámil, že sa dohodli na transakcii. Výrobca lietadiel kupuje firmu za 4,7 miliardy USD (4,39 miliardy eur), čo na jednu akciu znamená 37,25 USD. Po zahrnutí dlhov Spiritu predstavuje transakcia hodnotu 8,3 miliardy USD.

"Veríme, že táto dohoda je v najlepšom záujme cestujúcich, zamestnancov firiem Spirit aj Boeing, našich akcionárov aj celej krajiny," uviedol šéf Boeingu Dave Calhoun. Reintegrácia Spiritu podľa neho pomôže Boeingu zladiť systémy komerčnej výroby a posilniť kontrolu kvality a bezpečnosti.

Európsky výrobca Airbus sa už skôr s firmou Spirit dohodol, že za symbolický 1 USD odkúpi niektoré jej aktíva, ktoré vyrábajú komponenty pre lietadlá Airbusu. Patria k nim závody v Severnej Karolíne a vo Francúzsku vyrábajúce časti pre A350, ako aj závody v Belfaste a marockej Casablance, kde sa vyrábajú krídla a stredné časti trupu pre A220. Navyše, Airbus dostane od amerického výrobcu komponentov kompenzáciu vo výške 559 miliónov USD.

(1 EUR = 1,0705 USD)