Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Berkshire Hathaway vykázal kvartálny zisk skoro 12 mld. USD

Na archívnej snímke z 5. mája 2019 miliardár Warren Buffett, výkonný riaditeľ amerického konglomerátu Berkshire Hathaway. Foto: TASR/AP

Na tlačovej konferencii Buffett pri prezentácii výsledkov poukázal na rýchlejšie než pôvodne očakávané zotavovanie ekonomiky.

Omaha 2. mája (TASR) - Konglomerát Berkshire Hathaway amerického miliardára Warrena Buffetta sa v 1. kvartáli vrátil k zisku. Prispel k tomu výrazný rast akciových trhov, ktoré sa na začiatku minulého roka v dôsledku nástupu pandémie nového koronavírusu prepadli.

Spoločnosť Berkshire Hathaway koncom tohto týždňa oznámila, že za 1. kvartál dosiahla čistý zisk 11,71 miliardy USD (9,69 miliardy eur), čo na akciu triedy A predstavuje 7638 USD. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka zaznamenala spoločnosť stratu 49,75 miliardy USD (30.653 USD/akcia triedy A).

Prevádzkový zisk (bez zahrnutia investícií) dosiahol 7,02 miliardy USD, zatiaľ čo pred rokom predstavoval 5,87 miliardy USD. Tržby vzrástli zo 61,27 miliardy USD v 1. kvartáli minulého roka na 64,60 miliardy USD.

Spoločnosť zároveň pokračovala v procese spätného odkúpenia akcií. Za 1. kvartál tohto roka ich odkúpila za 6,6 miliardy USD.

Na tlačovej konferencii Buffett pri prezentácii výsledkov poukázal na rýchlejšie než pôvodne očakávané zotavovanie ekonomiky. Ako povedal, ekonomiku "pomohli mimoriadne efektívnym spôsobom oživiť aktivity centrálnej banky a fiškálne stimuly vlády".

Zároveň však skritizoval nástup takzvaných SPAC firiem (Special Purpose Acquisition Companies), ktoré sa špecializujú na akvizície, ako aj neskúsených investorov snažiacich sa o rýchly zisk. Ako povedal, "ich príchod vytvára na trhu situáciu ako v kasíne" a sťažuje možnosti Berkshire využiť financie na akvizície. Dodal, že konkrétne SPAC predražujú spoločnosti Berkshire Hathaway kúpu podnikov. Od roku 2016 neuskutočnil konglomerát žiadnu väčšiu akvizíciu.