Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 6. september 2024
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Korean Air si objednala 40 Boeingov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Spoločnosť Korean Air očakáva, že prvé Boeingy dostane v roku 2028.

Farnborough 22. júla (TASR) - Spoločnosť Korean Air urobila v pondelok pevnú objednávku na 40 lietadiel Boeing 787 a 777X so širokým trupom na leteckom veľtrhu v britskom Farnborough. Poskytla tak podporu americkému výrobcovi, ktorý zápasí s problémami. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a AFP.

Dohoda zahŕňa aj opciu na ďalších desať lietadiel 787 a podľa katalógových cien má hodnotu 15 miliárd USD (13,77 miliardy eur). Výrobcovia však pri väčších objednávkach poskytujú výrazné zľavy.

"Plne dôverujem Boeingu,
" povedal generálny riaditeľ Korean Air Walter Cho novinárom pri slávnostnom podpise zmluvy.

Najväčší juhokórejský dopravca už mesiace rokuje o možnom návrate k svojmu tradičnému dodávateľovi lietadiel na dlhé vzdialenosti po tom, čo v marci zadal prekvapivú objednávku na 33 lietadiel A350 od Airbusu.

Spoločnosť Korean Air očakáva, že prvé Boeingy dostane v roku 2028.

"Tieto nové lietadlá zvýšia pohodlie cestujúcich aj prevádzkovú efektivitu a zároveň výrazne znížia emisie uhlíka, čím podporia náš dlhodobý záväzok k trvalo udržateľnému letectvu," povedal Cho.

Letecká šou vo Farnborough v juhovýchodnom Anglicku, ktorá sa koná každé dva roky, je tradičným súbojom medzi Boeingom a jeho európskym rivalom Airbusom o objednávky.

Boeing pritom zápasí s viacerými problémami a je pod zvýšenou kontrolou regulačných úradov po januárovom incidente lietadla 737 MAX spoločnosti Alaska Airlines, ktoré bolo nútené núdzovo pristáť po tom, ako mu uprostred letu vypadol panel z trupu. Incident mal vplyv na knihu objednávok aj na rýchlosť výroby.

Okrem toho, uvedenie veľkého modelu 777X s približne 400 sedadlami sa oneskorilo o päť rokov pre viaceré problémy vrátane meškania certifikácie. Boeing začal certifikačné testovanie 777-9 až začiatkom tohto mesiaca.

Boeing v pondelok oznámil tiež, že americká skupina National Airlines mu zadala pevnú objednávku na štyri nákladné lietadlá 777-200.

(1 EUR = 1,089 USD)