Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. november 2024Meniny má Alžbeta
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Mäsovýroba Cimbaľák tvrdí, že mäso z Poľska bolo vyhovujúce

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Firma, do ktorej sa podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR malo dostať hovädzie mäso z rizikových prevádzok z Poľska, ohlásila v uplynulých dňoch hromadné prepúšťanie.

Bardejov 7. februára (TASR) - Hovädzie mäso dovezené z Poľska na Slovensko bardejovskou spoločnosťou Mäsovýroba Cimbaľák nepochádzalo z chorých kráv. Tvrdí to spoločnosť s tým, že má k dispozícii doklady, ktoré potvrdzujú, že bolo vyhovujúce. Ide o dokumenty z Veterinárneho hygienického ústavu vo Varšave, dotknutého poľského bitúnku z Mazovského vojvodstva, sprievodné doklady pri dodávke mäsa a prehlásenie dodávateľa z Poľska, že je vyhovujúce.

Všetky tieto subjekty, ktoré povinne vstupujú do procesu kontroly mäsa pred jeho dovozom, podľa spoločnosti osvedčili, že mäso je v poriadku.

"Naša spoločnosť po dodávke mäsa taktiež vykonala všetky náležité kontroly – senzorickú, vizuálnu aj pachovú. Takisto sme nezistili akúkoľvek chybnosť. Okrem toho sme celkový objem 113,9 kilogramu dovezeného mäsa nespracovávali na výrobky, distribuovali sme ho ďalej tak, ako sme ho doviezli. Ak by mäso vykazovalo akékoľvek známky chybnosti ani my, ani naši odberatelia by ho neprevzali," upozornil generálny riaditeľ spoločnosti Mäsovýroba Cimbaľák Pavol Sčensný s tým, že ak mäso pochádza z chorých zvierat, jeho chybnosť je poznateľná voľným okom. Mäso je mazľavé a má na sebe znateľné čierne fľaky.

"V prípade zistenia, že nám bolo dodané mäso, ktoré nie je zo zdravotného hľadiska v poriadku, neuskladnili by sme ho a nepredávali by sme ho ďalej. Sme spoločnosť, ktorá na silne konkurenčnom trhu pôsobí 25 rokov. Obchodovanie s chorým mäsom považujeme za vysoko neetické a odsudzujeme ho," povedal majiteľ spoločnosti Juraj Cimbaľák.

Firma, do ktorej sa podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR malo dostať hovädzie mäso z rizikových prevádzok z Poľska, ohlásila v uplynulých dňoch hromadné prepúšťanie. O prácu má prísť 120 ľudí.

Poľsko pod tlakom krajín Európskej únie do konca marca upraví zákony, ktoré stanovujú pravidlá porážok. Prevádzku na bitúnkoch budú nepretržite sledovať kamery. Nebude už viac možné, aby dozor na nich mal súkromný veterinár.

Opatrenia Poľsko prijíma v dôsledku aféry, ktorá prepukla pred týždňom, a ktorú vyvolala reportáž televíznej stanice TVN24. Reportér v úlohe mäsiara popísal šokujúcu prax menších bitúnkov na východe Poľska, kde dochádzalo k porážkam kráv, ktoré sa neudržali ani na nohách. Mäsiari zo zabitých kusov odrezávali zapáchajúce zhnité mäso. Na mieste navyše neboli vôbec veterinári.